Enschede
Video

Lange wachttijden coronatest: teststraten kunnen opschalen, laboratoria overbelast

Het blijft druk in de Twentse coronateststraten. Zo druk dat sommigen langer moeten wachten dan 48 uur. In een wekelijks persgesprek meldt de GGD Twente dat de teststraten meer mensen zouden kunnen testen, maar de laboratoria de capaciteit op dit moment niet aankunnen.

Wie zich in april wilde laten testen op corona, kon dat binnen 24 uur. Ook de uitslag was toen 24 uur later bekend. Inmiddels is er nog een teststraat in Almelo bijgekomen, maar ook het aantal mensen dat zich wil laten testen, neemt toe. Met als gevolg dat de teststraten overbelast raken en mensen met klachten zelfs geweigerd worden en misschien onnodig in quarantaine moeten blijven.

“In Twente testen we per dag een kleine duizend mensen”, laat Samantha Dinsbach van de GGD weten. “Van het ministerie hebben we te horen gekregen dat we niet verder mogen uitbreiden, omdat de laboratoria dit niet aankunnen.”

Griepseizoen

Het najaar moet nog beginnen, maar de capaciteit staat nu al onder druk. “Daar zijn we op dit moment keihard mee bezig, want dat baart mij en ons ook zorgen. We zijn landelijk aan het kijken hoe we de labcapaciteit kunnen vergroten”, aldus Dinsbach. “We kijken ook of Duitse labs kunnen bijspringen.”

Commerciële partijen

Veel mensen willen juist deze drukte vermijden en een snellere uitslag. Daarom krijgen het ook commerciële partijen steeds drukker. Dinsbach begrijpt deze keuze, maar laat ook weten dat sommige van deze partijen gebruik maken van dezelfde labs en soms ook niet betrouwbaar zijn. “En dat is niet de bedoeling. Daarom moeten we er de aankomende periode serieus naar kijken.”