Verkeer
Stuur appje
Zoek

Na Helmerhoek krijgt ook andere Enschedese zuidwijk eigen wijkwacht

Wijkwacht in actie in Helmerhoek 1 Twente
De wijkwachters in actie
Beeld: 1Twente

Het begon met problemen in de tunneltjes rondom de Enschedese wijk Helmerhoek, maar binnen een mum van tijd ontstond uit de problematiek Wijkwacht 2.0. Dit gebeurde in 2019. Nu, vier jaar later, kan er zomaar een nieuwe tak van de wijkwacht ontstaan in de wijk Stroinkslanden. De Enschedese Cemal Dogan werd benaderd door mede-Enschedeër William Spinmuis om een wijk toe te voegen aan de wijkwachters.

"Ik werd een tijd geleden benaderd door een bewoner van Stroinkslanden, die vroeg of we naast Helmerhoek ook in zijn wijk een wijkwacht wilden opzetten. Dat initiatief liep helaas op niets uit", vertelt Cemal Dogan, de frontman van Wijkwacht 2.0. "Ongeveer een half jaar later ontving ik een telefoontje van Enschedeër William Spinmuis, met dezelfde interesse. Nu is alles in een stroomversnelling geraakt."

Iedere wijk

De nieuwe wijkwacht die in Stroinkslanden wordt geïntroduceerd, zal fungeren als een identieke buurtwacht als de wacht in Helmerhoek. de organisatie heeft dezelfde regels als de eerder opgerichte Wijkwacht 2.0 die leefbaarheid en veiligheid in Helmerhoek waarborgt. "In 2019 heb ik dit concept geïnitieerd met als doel om in elke wijk een wijkwacht te hebben. Stroinkslanden is nu de eerste andere wijk die dit concept omarmt, maar ik sta er volledig achter dat dit door de hele stad wordt uitgebreid", aldus Dogan.

Foto Wijkwachters Helmerhoek toen ze nieuwe jassen kregen Wijkwacht 2 0
De wijkwachters uit Helmerhoek ontvangen hun nieuwe jas, waar ze inmiddels uit lijken te groeien
Beeld: Wijkwacht 2.0

Stroinkslanden

Toen William Spinmuis, de initiatiefnemer van een wijkwacht in Stroinkslanden, de buurtwacht in Helmerhoek zag, hoefde hij niet lang na te denken of hij dit ook in zijn eigen wijk wilde implementeren. "Ik was al bekend met het concept en vind het van groot belang om in nauw contact te blijven met buurtgenoten. Op deze manier dragen we gezamenlijk bij aan een gezellige en veilige woonomgeving in Stroinkslanden", aldus Spinmuis.

Momenteel is deze Enschedeër op zoek naar mensen die het team willen versterken. Via de Facebookpagina van Wijkwacht 2.0 is een oproep verspreid om je aan te melden. "Mijn hoop is om een diverse en enthousiaste groep mensen bij elkaar te brengen, van verschillende culturele achtergronden en niet enkel mannen", voegt Spinmuis toe. Hoewel hij nog niet direct de hele wijk van een wijkwacht verwacht te voorzien, benadrukt hij dat ze eerst de hotspots moeten identificeren. Zodra het team compleet is, zullen ze zich daar voornamelijk richten. In de toekomst is er altijd ruimte om meer activiteiten in de wijk te ontplooien."

Wijkwacht 2.0

In de Helmerhoek vergaren de wijkwachters al een aardige tijd faam met hun werk. Het begon als een tunneltjeswacht en door dat succes zijn er andere groepen ontstaan. De tunneltjeswacht werd Wijkwacht 2.0 en daaruit is ook de groep Kartrekkers van Eanske ontstaan. In die groep halen de inwoners van de Enschedese wijk etenswaren op voor de voedselbank.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.