Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedeër beleeft horrorvakantie door bosbrand: 'Deed denken aan vuurwerkramp'

20230817 Enschedeer horrorvakantie bosbrand Frankrijk Foto Ivan Aloise
De verkoolde grond na de bosbrand in Frankrijk
Beeld: Ivan Aloise

Het klinkt als een scenario uit een rampenfilm. Ivan Aloise uit Enschede zit met zijn gezin rustig langs het zwembad op zijn vakantieadres in Frankrijk. Opeens doemt een grote rookwolk op achter de bomen langs het zwembad. Aloise, en vele anderen, bedenken zich geen moment, pakken de belangrijkste spullen en vertrekken van de camping. Het blijkt om een hevige bosbrand te gaan. "Het deed me denken aan de vuurwerkramp in Enschede. Heel eng", zegt Aloise tijdens zijn terugreis naar Nederland.

Via Norbert Lienesch, net als Aloise betrokken bij voetbalclub Avanti Wilskracht, krijgt RTV Oost het telefoonnummer van Aloise. Lienesch appt: 'Weet je zeker dat dit ‘onze’ Ivan is? Hij heeft Italiaanse roots, dus ik zou hem niet in Frankrijk verwachten met vakantie'.

Uiteindelijk krijgen ze Aloise te pakken. Het is dezelfde Aloise als Lienesch bedoelt. Na meerdere keren bellen, appt Aloise: 'Hoi, hele dag geen internet gehad, kon daardoor niet opnemen. Gaan nu richting Nederland'.

Explosies gasflessen

Direct na het appje belt RTV Oost nog een keer. "Hai, met Ivan." Terwijl Aloise net op de terugweg is met de auto, blikt hij terug op de grote bosbrand van afgelopen dinsdag in de Zuid-Franse plaats Saint-André vlakbij de kust. "Langs het zwembad zagen we een grote rookwalm op ons afkomen. Toen schrok ik echt." Aloise ziet gasflessen exploderen en legervliegtuigen overvliegen. "Ik dacht aan de vuurwerkramp. Toen stond ik in de binnenstad van Enschede en kon je geen kant op. Dat was nu ook zo", vertelt de 42-jarige.

“Het bed in het hotel was heel goed, maar ik heb geen oog dicht gedaan”

Duizenden inwoners en vakantiegangers worden geëvacueerd. Aloise en zijn gezin vertrekken naar een hotel. Het verblijf is een duur geintje. "We betaalden 400 euro voor een nacht. Er was nog maar één kamer en dat was ook meteen een dure. Het was een heel goed bed, maar ik deed geen oog dicht. Daarbij maakte het hotel ook nog misbruik van ons. We betaalden 400 euro voor een nacht, maar een dag later kostte het nog maar 200 euro."

Na een nacht in het hotel gaat het gezin terug naar de camping. Aloise: "We werden eerst geweerd door politiemensen. Na een tijdje wachten mochten we in een colonne van dertig, veertig auto's naar de camping. Eenmaal aangekomen bleek een langer verblijf niet mogelijk. Er was geen stroom, het zwembad was niet bruikbaar en het begon alweer te roken. Het voelde niet meer veilig."

Vakantie vergoed

En zo duurt de vakantie korte dan gepland. Aloise heeft contact met verzekeraars. "Die wijzen naar elkaar. Na een uur in de wacht kregen we iemand van TUI (reisorganisatie, red) te pakken. Als het goed is, worden een aantal dagen van de vakantie vergoed."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.