Luister
Kijk
Zoek

Het droevige sprookje van de vlinder, de bloem en de mier

1Twente-journalist Franklin Veldhuis gaat wekelijks op pad in Twente om zich aan de hand van een echte natuurkenner te verbazen over de natuur in 'onze achtertuin'. Deze deskundige is Harry Koster, oud-boswachter van Landschap Overijssel. In aflevering twee van deze natuurserie vertelt Harry over de wonderlijke samenwerking tussen een vlinder (gentiaanblauwtje), een bloem (klokjesgentiaan) en een bepaalde soort steekmier.

Harry en Franklin gingen daarvoor naar het prachtige Aamsveen, een veengebied ten zuiden van Enschede, op de grens met Duitsland. De klokjesgentiaan bloeit daar momenteel prachtig en de mieren zijn ook wel te vinden voor het geoefende oog, maar het gentiaanblauwtje is deze zomer niet of nauwelijks gezien in het Aamsveen.

Dat heeft volgens Koster te maken met een combinatie van factoren. De verzuring in combinatie met de droogte zijn het meest bedreigend voor de vlinder. Zo is de klokjesgentiaan er nog wel, maar is ie minder zichtbaar, doordat bepaalde planten hem letterlijk voorbij steken. Dan vindt het gentiaanblauwtje hem ook minder gemakkelijk.

Oja, waar Franklin het aan het eind van het studiogesprek consequent heeft over een rups die zijn eitjes legt in een door bijen gegraven nest, bedoelt hij een wesp.

Volgende week gaan Harry en Franklin klunen in het veen!

Lees ook
Lees ook
Lees ook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip de redactie via [email protected] of bel één van onze redacties (zie contactpagina).