Verkeer
Stuur appje
Zoek

Op zoek naar paddenstoelen in het Smalenbroek

In aflevering 8 van de natuurserie ‘Flora, Fauna en Franklin’ gaat 1Twente-journalist Franklin Veldhuis met natuurgids Marianne Oude Tijdhof op zoek naar paddenstoelen in landgoed Smalenbroek ten zuiden van Enschede. Paddenstoelen gedijen het best in het zacht, maar nat najaar. Ondanks dat het de afgelopen weken aan de droge en relatief koude kant was, wisten ze er nog een flink aantal te spotten.

Je denkt met de term ‘flora en fauna’ de hele natuurwereld wel te kunnen vatten, maar hoe zit het dan met paddenstoelen? Het zijn overduidelijk geen dieren, maar zijn het dan dus planten? Gemakshalve worden ze ingedeeld onder het kopje ‘flora’, omdat ze meer weg hebben van planten dan van dieren, maar waar planten via fotosynthese voor hun eigen voedselvoorziening zorg dragen (met hulp van licht wordt koolstofdioxide omgezet in koolhydraten voor de plant zelf en als restproduct zuurstof voor ademhalende wezens zoals wij, mensen), zijn paddenstoelen aangewezen op andere organismen voor hun voedsel. Wat dat betreft hebben ze weer meer weg van dieren.

Paddenstoelen smalenbroek
Franklin en Marianne bij een gele knolamaniet. Niet te verwarren met de extreem dodelijk groene knolamaniet.
Beeld: 1Twente

Nog een misverstand uit de wereld helpen: paddenstoelen zijn geen op zichzelf staande wezens, maar vruchten van een vaak veel groter geheel. Natuurgids Marianne Oude Tijdhof: “Vergelijk ze met appels. Waar de paddenstoel de appel is, vormt een netwerk van schimmeldraden het zogeheten ‘mycelium’ en dat kun je zien als de boom. Als je in je tuin een paddenstoel verwijdert, pluk je dus feitelijk een vrucht. Daarmee ben je die paddenstoel wél kwijt, maar de volgende ochtend groeit er waarschijnlijk gewoon een nieuwe.”

Want dat doen die bijzondere vruchten: ze schieten als paddenstoelen uit de grond.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.