Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vrienden zamelen geld in om terugkeer naar huis van Almelose ATC'65-trainer René Remie mogelijk te maken

230814 rene remie actiepagina
René Remie hield na de bloeding aan de hersenstam het locked-in syndrooom over.
Beeld: Help René terug naar huis

Een inzamelingsactie om René Remie uit Almelo weer thuis te laten wonen, heeft in minder dan een dag tijd ruim 50.000 euro aan toezeggingen opgeleverd. De 38-jarige Remie was tot november vorig jaar trainer van de selectie van ATC'65 in Hengelo. Door een hersenbloeding liep hij het locked-in syndroom op. Hij woont nu in revalidatiecentrum Roessingh in Enschede, maar hij zou zoveel liever thuis wonen bij zijn vrouw en twee zoons van 7.

Aanbouw en rolstoelbus

Om dat mogelijk te maken, springen zijn vrienden voor hem in de bres. Er is onder meer een aanbouw met voorzieningen nodig, waarin hij zo zelfstandig mogelijk kan wonen, en een rolstoelbus. Geraamde kosten in totaal: 70.000 euro. Daarvoor is het actieplatform 'Help René terug naar huis' in het leven geroepen.

Duim omhoog

Jeugdvriend Steve Lemaire is blij met alle aandacht die helpt om zijn kameraad weer thuis te krijgen. De actie hebben ze zondag in het revalidatiecentrum nog met René doorgenomen. "Dat gaat via een letterkaart. René stak op een gegeven moment zijn duim op. Dat was voor ons het startsein."

“Als je naast hem over de gang loopt, kan hij je ineens klemrijden met een knop op de rolstoel.”

Tranen en streken

Volgens Lemaire zit zijn jeugdvriend door het locked-in syndroom weliswaar opgesloten in zijn eigen lichaam, maar komen de emoties nog duidelijk aan de oppervlakte. Van tranen van ontroering tot de streken die hem altijd zo kenmerkten: "Ze zijn nu van een andere orde, maar ze zijn er nog wel degelijk. Als je naast hem over de gang loopt, kan hij je ineens klemrijden met een knop op de rolstoel."

Veel steun

Zondagavond om 21.00 uur ging de speciale website voor de steunactie online en meteen kwamen er van alle kanten toezeggingen. Het geeft aan hoe geliefd René Remie is. Niet alleen bij zijn leerlingen - Remie was loopbaanbegeleider op het Pius X College in Almelo en Rijssen - maar ook bij voetballiefhebbers. Bijvoorbeeld die van Heracles Almelo, waar Remie in het doel heeft gestaan, en ATC'65, de club waar hij anderhalf jaar trainer was van de eerste selectie.

230814 rene remie 2 actiepagina
René Remie in betere tijden.
Beeld: Help René terug naar huis
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.