Enschede
Cultuur
Achtergrond
Video

'Ik mis het biertje, maar ik blaas weer: dat is het belangrijkste'

Blazer Frank Veltkamp van de Koninklijke Burger Harmonie Enschede mist het biertje aan het eind van de repetitie van zijn club. “Maar we kunnen tenminste weer muziek maken. Dat is het belangrijkste.”

Desinfecteren

Het is donderdagavond de derde repetitieavond van de harmonie. En dat was even wennen en had nogal wat voeten in de aarde. In de oefenruimte staan de ramen open voor de ventilatie, zijn looproutes, worden stoelen gedesinfecteerd, liggen doeken onder elk instrument om het condensvocht op te vangen, wordt nauwkeurig afstand gehouden en is de nazit met een biertje of colaatje tot nader order afgeschaft.

Veiligheid

Voorzitter Joris de Vries hoopt op de een of andere manier het sociale aspect van zijn muziekvereniging er weer in te krijgen. “De vraag is of we de nazit op veilige manier kunnen organiseren”, meldt hij in de live-uitzending 1Twente Vandaag. Voorlopig lukt dat vanwege de veiligheid even niet, zegt hij.

Het is nogal een gedoe de leden veilig te laten blazen. Begin van de week krijgen de muzikanten een aanmeldformulier voor de repetitie. Komen ze of komen ze niet? Hebben ze coronaklachten? Als ze daar antwoord op hebben gegeven, krijgen de aanwezige leden een plattegrond met daarop zijn zitplaats waar hij tijdens de repetitie niet meer vanaf komt.

Concerten

En dan zijn er nog concerten. Kunnen die wel worden gehouden? Joris en zijn club onderzoeken de mogelijkheden. Een grote bijeenkomst zal het wel niet worden, verwacht de voorzitter. “Het is niet gemakkelijk. Je moet een groot gebouw hebben. We keken naar een kerk. Daar kon het, maar daar was de ventilatie niet goed.

Dus zoek je alternatieven. Misschien het museum waar we in de verschillende zalen met kleine ensembles kunnen musiceren, zodat je overal andere muziek hoort. Voor ons jeugdorkest denken we aan een concert zonder publiek. We nemen het dan op en verspreiden de opnamen.”

Voorlopig blijft het nog even bij repeteren en zien dat de club bij elkaar blijft. “Je ziet wel dat een aantal muzikanten niet komt, omdat ze het risico te groot vinden. Nee, we hebben geen signalen ontvangen dat leden het coronatijdperk een natuurlijk moment vinden om afscheid van de club te nemen. Sterker: we hebben er nieuwe jeugdleden bijgekregen.”