Verkeer
Stuur appje
Zoek

Deze bezienswaardigheid in Almelo heeft het lastig alle dagen open te zijn

20230810 Ina en Hennie Huis van Katoen en Nu Almelo
Vrijwilligers Hennie Brongers (L) en Ina Weinreder voor het Huis van Katoen en Nu
Beeld: Inger Bosman

Grote kans dat je deze maand niet zomaar bij het Huis van Katoen en Nu naar binnen kan wandelen. Doordat er vrijwilligers langdurig ziek of op vakantie zijn, is het lastig om alle diensten in te vullen in augustus. “Het kan niet anders dan dat we meer werken”, zegt vrijwilligster Hennie Brongers (69).

Een aantal vrijwilligers kan tot overmaat van ramp niet makkelijk bij huis weg, omdat ze voor zieken thuis moeten zorgen. Van de pak ‘m beet 25 vrijwilligers zijn er nu maar tien beschikbaar om de diensten op te vullen. Nog niet eerder had het Huis van Katoen en Nu zo’n grote onderbezetting. Hierdoor is de kans zeer aannemelijk dat de toko een paar ochtenden dichtmoet.

Vooral tekort in weekend

De tekorten komen vooral in het weekend voor. Op vrijdag 18 en 25 augustus en op zaterdag 26 augustus zijn de diensten nog niet volledig gevuld. Eén ding is zeker, in de middag gaat de boel sowieso niet dicht. “We zijn liever in de ochtend dicht dan in de middag”, zegt Brongers. Dat kom omdat doorgaans in de middag de meeste bezoekers naar binnen slenteren.

Gezondheidsproblemen

Vrijwilligers zorgen voor de opening van de culturele broedplaats en ontvangen toeristen met een kopje koffie of thee. Momenteel is er ook een 70s en 80s expositie gaande. Het Huis van Katoen en Nu is daarbij een toeristen informatiepunt. Brongers is al 8 jaar vrijwilliger. Zij neemt naast het ontvangen van mensen ook sommige taken over van de coördinatoren die met gezondheidsproblemen kampen. “We zitten krap. We doen allemaal ons best en wie kan die komt.”

“Ik werk deze week al vier keer”

Bezig blijven

Ina Weinreder (69) is sinds drie jaar vrijwilligster. Nadat ze met pensioen ging, wilde ze bezig blijven. "Ik had geen zin in de hele dag thuiszitten." Vrijwilligers kunnen zichzelf inplannen. "Ik werk deze week al vier keer. Het is een hele gezellige club." Weinreder ziet er graag wat jongere mensen bijkomen. "Het zou hartstikke leuk zijn als we wat jongere mensen erbij krijgen, niet alleen gepensioneerden." De oudste vrijwilliger die rondloopt is Bertus Brughuis van 83 jaar oud. Zo af en toe deelt hij zijn kennis nog over Almelo met naar binnen dwalende toeristen.

Vrijwilliger worden?

Het bestuur van het Huis van Katoen en Nu zoekt vooral gastvrouwen of gastheren om bezoekers op te vangen. Vrijwilligers wordt gevraagd flexibel en gastvrij te zijn. Affiniteit voelen voor Almelo is ook niet verkeerd. Bovendien is er elke maandag een klusteam bezig in het huis om verbeteringen aan te brengen. "Bij het klusteam kunnen ze ook altijd mensen erbij gebruiken", aldus Brongers. Aanmelden kan door te bellen naar 0546 433 561 of door een mail te sturen naar [email protected].

Niet eerste met tekort

Het is niet de eerste bezienswaardigheid in Almelo die te maken heeft met een vrijwilligerstekort. De Korenmolen heeft ook een zwaar gebrek aan mensen waardoor de molen minder vaak open is dan wenselijk.

20230710 Korenmolen nieuwe schuur 2
Lees ook
Nieuwe Almelose molenschuur staat er eindelijk, maar komt niet tot haar recht door vrijwilligerstekort

Openingstijden Huis van Katoen en Nu

Het huis van Katoen en Nu aan het Marktplein 35 is normaal gesproken woensdag tot en met zaterdag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Op elke koopzondag is het huis van 12.00 uur tot 17.00 uur geopend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.