Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuwe Almelose molenschuur staat er eindelijk, maar komt niet tot haar recht door vrijwilligerstekort

20230710 Korenmolen nieuwe schuur
De splinternieuwe molenschuur tijdens de onthulling
Beeld: Gerard Pigge

De splinternieuwe molenschuur van Almelose Korenmolen de Hoop was hard nodig. Nu die er eindelijk staat, wordt er minder gebruik van gemaakt dan het bestuur van de molen zou willen. Er zijn niet genoeg vrijwilligers om de bezienswaardigheid meer dan twee dagen per week te openen voor publiek.

Er zijn slechts drie vrijwilligers actief en daarmee kan de molen alleen op woensdag en zaterdag open zijn. Dat terwijl er wel vijf molenaars zijn om de molen draaiende te houden.

Groepen pasten niet

De realisatie van het nieuwe bijgebouw duurde in totaal drie jaar. Met de nieuwe ruimte wil de molen grotere groepen ontvangen en activiteiten organiseren. Ook kunnen ze dan beter molenaars is spe opleiden. “Groepen die kwamen, pasten niet in de molen zelf. Ook de excursiemogelijkheden en de al aanwezige winkel moesten uitgebreid worden”, zegt bestuurder van de molen stichting Gerard Pigge. De toiletten en andere faciliteiten in de nieuwbouw voldoen nu aan wettelijke eisen.

20230511 Molenschuur
Lees ook
Lang gekoesterde droom eindelijk werkelijkheid: Korenmolen De Hoop in Almelo opent Molenschuur

Sinds de nieuwe molenschuur er staat, wordt er niet actief promotie gemaakt om gebruik te maken van de ruimte. Activiteiten en vergaderingen zijn niet makkelijk te plannen door het tekort aan helpende handen. “Het is lastig te faciliteren. We moeten per geval bekijken of het mogelijk is”, zegt Pigge.

Spoeling is dun

Er waren ooit meer vrijwilligers, maar dat waren vooral oudere mensen. Een groot deel daarvan is inmiddels gestopt. Nu is de spoeling dun met twee vrijwilligers op woensdag en een op zaterdag. De poule van vrijwilligers moet ook groter worden, zodat de drie personen in weekenden en vakanties afgelost kunnen worden.

Wat doen vrijwilligers

De vrijwilligers zijn nodig om het molenwinkeltje te runnen, om de agenda te beheren, maar ook om de boel schoonhouden. Tijdens vergaderingen en andere activiteiten koffie schenken is ook onderdeel van het takenpakket. “Het is een boeiend geheel en afwisselend werk. Je bent de verbindende factor voor de bezoeker”, vertelt Pigge over het vrijwilligerswerk bij de molen. De stichting kan geen mensen in loondienst aannemen. Er is niet genoeg geld voor, daarom is de ondersteuning van vrijwilligers hard nodig.

Vrijwilliger worden?

Interesse om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij de molen? Dan kan je contact opnemen via e-mail: [email protected] of via telefoon: 0546-852752.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.