Verkeer
Stuur appje
Zoek

Metropool geeft overleden Hengelose programmeur Guido de Jongh passend eerbetoon

Guido de Jongh ZW
Guido de Jongh was regelmatig te gast bij 1Twente.
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente

Een verdrietig feestje. Precies dat moet het zaterdag worden bij Metropool in Hengelo. Die dag wordt vanaf 10.00 uur 'Guido's Laatste Festival' gehouden, ter ere van Guido de Jongh, de Metropoolprogrammeur die vorige week maandag overleed tijdens een solo bergwandeling op Corsica, waar hij met z'n vrouw en twee jonge kinderen op vakantie was. "Het afscheid van Guido kan maar op één plek gehouden worden", vertelt uitvaartondernemer Karen Hof.

'Afremmen'

En dat is in Metropool. Het poppodium waaraan De Jongh bijna twintig jaar verbonden was en waar de medewerkers als familie voelen. Directeur Johan de Jong is blij dat het afscheid op deze plek gehouden kan worden: "We wisten natuurlijk al hoe belangrijk Guido voor Metropool was, maar nu merk je dat echt. Iedereen werpt zich op om iets te doen: de vaste medewerkers, de vrijwilligers, muzikanten." Hij glimlacht: "Mijn taak is het vooral om mensen af te remmen."

“Het biedt de nabestaanden veel meer troost als er een afscheid is dat echt past bij de overledene”

'Met muziek en vrolijke kleuren'

De organisatie van het festival is in handen van de Enschedese uitvaartondernemer Karen Hof. Zij kleurt graag buiten de lijntjes waar het om afscheid nemen gaat: "Het biedt de nabestaanden veel meer troost als er een afscheid is dat echt past bij de overledene. In overleg met z'n vrouw Marleen hebben we besloten er een echt feestje van te maken. Met muziek, vrolijke kleuren, een hapje en een drankje, er komt zelfs een foodtruck. Om het voor de kinderen iets in te kaderen, noemen we het 'een verdrietig feestje'."

'Iedereen is overal welkom'

Hof heeft vaker bijzondere uitvaarten georganiseerd, maar nog nooit eentje met zoveel mensen in een festivalvorm. En ook bijzonder: alles is toegankelijk voor iedereen. Hof: "Zo was Guido ook. Hij sloot geen mensen buiten. Guido wordt 's morgens met een erehaag door kinderen van de school van zijn kinderen ontvangen bij Metropool en daarna begint om 10.00 uur het festival. Om 13.00 is er een ceremonie, waarna er op Guido's leven wordt getoost. Daarna gaat het festival door het einde van de middag. En nogmaals: iedereen is bij elk onderdeel van die dag welkom."

230810 metropool STOCK
Lees ook
Programmeur Metropool Hengelo (41) overleden tijdens bergwandeling op Corsica: "We zijn er kapot van"

Bijzonder talent

Saillant detail: Karen Hof kende Guido de Jongh van de uitvaart van een van Guido's beste vrienden: "Toen hebben we daarbij erg goed samengewerkt en heb ik hem zelfs laten weten dat ik hem, mocht ie ooit weggaan bij Metropool, graag in mijn team zou willen hebben."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.