Verkeer
Stuur appje
Zoek

Deltavlieger Joost Eertman uit Rossum vliegt WK in Noord-Macedonië

De blik is naar boven gericht. "Trekt het verder open? Komt er genoeg thermiek?" Deltavlieger Joost Eertman uit Rossum vraagt het zich af. Hij staat op een berg in de omgeving van Kruševo in Noord-Macedonië, waar de komende tien dagen het WK Deltavliegen wordt gehouden. Hij is een van de kandidaten voor de titel.

Eertman maakt deel uit van een selectie van de Nederlandse kernploeg die is uitgezonden voor 'de race onder de wolken'. Er doen in totaal 105 andere piloten uit 22 landen mee. De deltavliegers starten vanaf een 1350 meter hoge berg, vanwaar ze verschillende taken met hoogtes tot zo’n 3.000 meter moeten vliegen. Daarbij hangen ze niet alleen boven een bergachtig terrein, maar ook boven het vlakke land.

De wedstrijd

Tijdens een delta-vliegwedstrijd vliegen de deelnemers, door telkens gebruik te maken van thermiek, elke dag in meerdere uren een route van vele tientallen kilometers afhankelijk van de weersomstandigheden. De route gaat via vooraf bepaalde gps-keerpunten naar de eindbestemming. Er worden dagelijks punten toegekend voor de snelheid en de gevlogen afstand. Wereldkampioen is de man of vrouw die na de tien wedstrijddagen de meeste punten heeft.

De organisatie verwacht weersomstandigheden in de Balkan waarbij vluchten van vijf tot zes uur mogelijk zijn en waarbij afstanden tot over de 150 kilometer kunnen worden afgelegd. De deelnemers gaan gewapend met apparatuur als een hoogtemeter en gps op pad voor een van de meest basale vormen van het vliegen. Vanwege de zware omstandigheden is er door de kernploeg voorafgaand aan deze wedstrijd veel gewerkt aan de conditie en is er getraind in diverse wedstrijden, variërend van Frankrijk, Spanje, Slovenië, Duitsland en Nederland.

"Het mooiste aan de sport is dat je alles voelt", zegt Joost Eertman. Hij legt uit: "Het spannende aan de sport is dat je eigenlijk gebruik maakt van tubulentie, wat in feite de thermiek veroorzaakt waarop je vliegt." Dat het ook een andere kant heeft maakte Eertman vorig jaar tijdens het EK mee toen hij te maken kreeg met een heftige luchtzak waarin hij tot wel honderd meter hoogte verloor. Dat was voor hem het teken om de landing te gaan inzetten. "Deltavliegen is een sport waar je geleidelijk aan de grenzen opzoekt. Het is geen sport voor waaghalzen," zegt Joost voorafgaand aan de eerste start van het WK.

“Het is geen sport voor waaghalzen”

Aan de voorbereiging en inschattingsvermogen zal het niet liggen. Aan de apparatuur overigens ook niet. "We vliegen hier met Formule 1-spul", zegt Eertman. Zijn uitrusting kost al snel een goede 15.000 euro. Dat is het zeil en het frame waaraan de vlieger hangt, inclusief de meters. Wedstrijd of niet, deltavliegen gaat natuurlijk ook om het genieten. "Je moet er voor waken dat je krampachtig alleen de pijl volgt. Je moet je ook een beetje vrij voelen."

Wil je de verrichtingen van Joost Eeertman op het WK volgen? Dat kan via deze link.

20230808 eertman
Beeld: The Dutchmen Flying
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.