Enschede
Video

Scooterverbod: op pad met handhaving van de gemeente

Het is 13.00 uur. Buitengewoon opsporingsambtenaren Arjan en Thom gaan op pad. Het is geen gewone werkdag, want sinds 00.01 uur geldt het scooterverbod in de Enschedese binnenstad. “We krijgen het daardoor natuurlijk nog drukker, omdat we nu de stad veilig moeten houden én de scooters in de gaten moeten houden”, aldus Thom.

Thom laat weten dat hij niet veel waarschuwingen verwacht. “Twee of drie misschien. De meeste mensen weten dat het vanaf vandaag niet meer mag.”

Zo’n tien minuten later begint hun wandeltocht door de binnenstad en na vijftig meter, tegenover de Happy Italy, komen de twee meteen drie scooterrijders tegen. “Toch drukker dan verwacht”, vertelt Arjan. “Maar voor nu waarschuwen we de mensen alleen maar. Als we ze nog een keer zien, moeten ze een boete betalen.” En die is fors. 104 euro zijn scooterrijders, bromfietsers of mensen met een speed pedelec kwijt.

icon_main_quote_red_glyph

Toch drukker dan verwacht

Arjan, buitengewoon opsporingsambtenaar

Parkeren
Arjan en Thom controleren ook de geparkeerde scooters. “Je mag met de scooter aan de hand wel gaan lopen en je mag hem ook ergens neerzetten, maar voor dat neerzetten heb je een ontheffing nodig. Of iemand die heeft, kunnen we meteen in ons systeem zien als we het kenteken scannen. Diegene mag dan ook gewoon rijden”, aldus Arjan.

Ouderen
Met name jongeren worden op de eerste dag aangesproken. Maar hoe zit het met ouderen en mensen met een beperking die hun scooter wel nodig hebben? Ook dat ging 1Twente uitzoeken. Bekijk de reacties hieronder.