Hengelo
Cultuur

Hangt er in Hengelo werk van Bernard Hoetink aan de muur?

Fotograaf Bernard Jacob Hoetink legde honderd jaar geleden het boerenleven in Twente en de Achterhoek vast. Hij drukte niet zomaar af, maar keek echt met de ogen van een schilder. Oud-journalist Arend Heideman uit het Gelderse Gelselaar begon een zoektocht naar het leven en werk van deze voor velen onbekende fotograaf, die in 1960 in Hengelo overleed. "Er moeten in Hengelo en omgeving mensen zijn die nog foto's of schilderijen van hem hebben liggen."

"Bernard Jacob Hoetink was een fenomeen", vertelt Heideman, "maar slechts weinigen kennen hem nog. "Hoetink is in 1876 geboren in Deventer en woonde daarna tot 1925 in Warnsveld, waar hij als fotograaf werkte. Daarna is hij verhuisd naar Hengelo, waar hij trouwde en zich meer op schilderen ging toeleggen. Zijn vrouw had in Hengelo een naai-atelier."

Hoetink foto delden
Een door Bernard Hoetink gefotografeerde groep eiken, zeer waarschijnlijk in de omgeving van Delden, met daaronder twee mannen. De man met de witte baard is de bekende kunstschilder Herman van der Worp. © Collectie Meester H.W. Heuvelstichting

Heideman is al jaren in de ban van Hoetink. Zijn belangstelling werd gewekt toen hij via de boeken van de befaamde Achterhoekse schoolmeester en schrijver Hendrik Willem Heuvel foto’s van Hoetink onder ogen kreeg. "Die zijn werkelijk prachtig. Hij fotografeerde met de ogen van een schilder. In z'n latere jaren is hij ook gaan schilderen, maar die werken haalden voor zover mij bekend nooit het niveau van z'n foto's."

Heideman hoopt wel dat hij via Hoetinks schilderwerk meer te weten komt over de in 1960 in Hengelo overleden kunstenaar: "Die schilderijen zijn midden vorige eeuw ongetwijfeld overal in Hengelo en omgeving terechtgekomen via de klanten van z'n vrouw. Zij werkte voor de gegoede burgerij en het kan niet anders of Hoetinks schilderijen kwamen deels bij die mensen terecht. Ik zou iedereen in Twente met een schilderij waarvan de herkomst niet bekend is, willen vragen eens te kijken of de naam 'Hoetink' er niet onder staat."

Mensen die meer weten over Hoetink kunnen een reactie sturen naar Heideman via

tel. 0613246247 of arendheideman@gmail.com

(De foto van Arend Heideman op de homepage is van Frans Nikkels)