Verkeer
Stuur appje
Zoek

Keolis bang voor onveilige verkeerssituaties rond MST Enschede door nieuwe plannen

20230720 Flitspaal Enschede Boulevard Mooienhof Kuipersdijk Wilco Louwes
Verkeer vanaf de Kuipersdijk mag nu het busplein nog niet oprijden, maar dat verandert
Beeld: Wilco Louwes

Vervoeder Keolis is bang dat bussen in Enschede straks minder op schema rijden omdat een deel van de binnenstad mogelijk ook voor auto's toegankelijk wordt. Zo mogen auto's binnenkort ook rijden over het busplein aan het Van Heekplein. Keolis waarschuwt voor een onveilige situatie en busreizigers die langer onderweg zijn.

Voor automobilisten die vanaf de Kuipersdijk richting de bushaltes aan het Van Heekplein willen rijden, geldt nu nog een inrijverbod. Alleen bussen mogen in het gebied tussen grofweg het Van Heekplein, ziekenhuis MST en Holland Casino rijden. Maar dat gaat veranderen, nu de gemeente overweegt om het inrijverbod op te heffen.

Betere bereikbaarheid MST

Een belangrijke reden is een betere bereikbaarheid van het Medisch Spectrum Twente. "Autoverkeer vanaf de Kuipersdijk kan naar de hoofdingang rijden en naar de spoedpost in de Beltstraat", aldus een woordvoerder van het ziekenhuis. Nu is het MST alleen vanaf de Haaksbergerstraat bereikbaar.

De nieuwe situatie:

20230803 Situatie Van Heekplein bussen RTV Oost Marc Willighagen
Verkeer vanaf de Kuipersdijk kan straks mogelijk ook richting de bussen aan het Van Heekplein rijden
Beeld: RTV Oost / Marc Willighagen

Negatieve gevolgen

Keolis ziet de verandering met lede ogen aan. "We vinden het natuurlijk belangrijk dat het ziekenhuis voor personeel en bezoekers goed bereikbaar is", zegt woordvoerder Lotte Hendriksen tegen RTV Oost. "Maar voor ons en onze reizigers heeft deze wijziging helaas negatieve gevolgen."

Door het openstellen van het gebied voor autoverkeer, neemt de drukte toe, vreest Hendriksen. "Dat heeft invloed op de punctualiteit van onze dienstregeling. Die is minder geborgd, waardoor reizigers langer onderweg zijn en mogelijke verbindingen verslechteren of wegvallen."

“Reizigers zijn straks mogelijk langer onderweg”

'Veiligheid vermindert'

Volgens Keolis zijn er meer nadelen. "We denken ook dat de veiligheid op de weg vermindert in dit gebied, doordat er auto’s stoppen en bezoekers uitstappen. Niet alleen voor het ziekenhuis, maar mogelijk ook voor de markt of het Van Heekplein. De situatie wordt voor onze buschauffeurs daardoor een stuk onoverzichtelijker."

De gemeente Enschede benadrukt dat het besluit nog niet definitief is. "We willen natuurlijk ook geen onveilige situaties door meer autoverkeer in het gebied", zegt een woordvoerder, die benadrukt dat de gemeente 'in goed overleg is' met het MST en Keolis over de plannen.

20230720 Flitspaal Enschede Boulevard Mooienhof Kuipersdijk 1 Twente 3
Lees ook
Nul boetes in vijf jaar: 'slapende' flitspaal in hartje Enschede wordt verplaatst
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.