Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nul boetes in vijf jaar: 'slapende' flitspaal in hartje Enschede wordt verplaatst

20230720 Flitspaal Enschede Boulevard Mooienhof Kuipersdijk 1 Twente 3
De flitspaal aan de Mooienhof/Kuipersdijk
Beeld: 1Twente

Hij moet welhaast tot de minst actieve flitspalen van Nederland behoren. De verkeerscamera aan de Kuipersdijk/Mooienhof in Enschede bespiedt al vijf jaar illegaal sluipverkeer in het Enschedese centrum. Maar in al die tijd is er nog geen bekeuring uitgedeeld. Om de bereikbaarheid van ziekenhuis MST te verbeteren, wil de gemeente de flitspaal nu verplaatsen.

Het was een verkeersonderzoek in 2016 dat de gemeente uiteindelijk aanzette tot het plaatsen van de flitspaal. Er werden dagelijks 1900 voertuigen geteld die, ondanks het inrijverbod, toch via de Mooienhof en de Kuipersdijk - langs het casino - richting Haaksbergerstraat reden. De camera zou daar verandering in gaan brengen. Gemotoriseerd verkeer mag alleen naar de inrit van de Van Heekgarage rijden, maar niet erlangs richting Boulevard.

Veranderde situatie

Twee jaar geleden werd al bekend dat er via de flitspaal nooit overtreders zijn bekeurd. Het duurde na de plaatsing meer dan een jaar om de camera in te regelen en toestemming te krijgen van het Openbaar Ministerie voor het activeren.

Lees verder onder de afbeelding

Sluiproute mooienhof haaksbergerstraat
Sluiproute vanaf Kuipersdijk/Mooienhof naar Haaksbergerstraat
Beeld: GoogleMaps

Toen die toestemming er was, ging de gemeente aan de slag met bouwwerkzaamheden rond de Kop Boulevard en de westelijke ingang van de parkeergarage. Hierdoor was het lange tijd niet eens mogelijk om de sluiproute van 'oost naar west' door het centrum te rijden. De flitser werkte wel, maar bekeuringen werden er niet uitgedeeld.

Geen opbrengst, wel kosten

De grote vraag is wat er aan potentiële boetes is misgelopen. Twee jaar geleden schatte een beleidsmedewerker van de gemeente dat het om 6 ton zou gaan. Inmiddels zou dat dus bijna het dubbele kunnen zijn. De gemeente Enschede was er echter niets rijker van geworden: als de flitspaal wel bekeuringen had uitgespuugd, was de opbrengst naar Den Haag gegaan.

Flitspaal mooienhof kuipersdijk 2021 08 08 183202 uqed
Lees ook
Flitspaal in centrum Enschede flitst wel, maar spuugt geen bekeuringen uit

Kosten heeft de gemeente echter wel gehad aan de verkeerscamera. Los van de ambtelijke inzet bij de afstemming van het OM, gaat het dan om de aanschaf en de gebruikskosten van de camera en het softwarepakket. Volgens de gemeente gaat het om een bedrag van 20.000 euro.

Afschrikkend effect

En de verkeerstechnische opbrengst? De flitspaal heeft ongetwijfeld een afschrikkend effect gehad op weggebruikers. Ook zonder recente verkeersonderzoeken is eenvoudig te constateren dat er lang geen tweeduizend auto's per dag de illegale sluiproute nemen. Maar dat heeft ook te maken met de veranderde verkeerssituatie. Hoe dan ook: er is besloten om de flitspaal aan de Mooienhof binnenkort te verwijderen.

Lees verder onder de afbeelding

20230720 Flitspaal Enschede Boulevard Mooienhof Kuipersdijk Wilco Louwes
De flitspaal werd in 2018 geplaatst vanwege het sluipverkeer door het centrum van Enschede.
Beeld: Wilco Louwes

Dat betekent ook dat het inrijverbod ter hoogte van de Kuipersdijk verdwijnt. Een belangrijke reden is dat de bereikbaarheid van het Medisch Spectrum Twente wordt verbeterd. "Autoverkeer vanaf de Kuipersdijk kan naar de hoofdingang rijden en naar de spoedpost in de Beltstraat", aldus een woordvoerder. Nu is het MST alleen vanaf de Haaksbergerstraat (of de parkeergarage) bereikbaar.

Eenrichtingsverkeer

Wie denkt dat de oude oost-westverbinding in de binnenstad weer terugkeert heeft het mis. De flitspaal krijgt namelijk een nieuwe bestemming. De camera wordt achter het zebrapad bij de hoofdingang van het MST, het zogeheten Koningsplein, geplaatst. Doorrijden naar de Haaksbergerstraat via de Koningstraat is straks dus niet meer toegestaan.

1Twente testte eerder een andere sluiproute... niet illegaal (en gratis)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.