Verkeer
Stuur appje
Zoek

Al ruim 400 vluchtelingen in tijdelijke opvang Vliegveld Twente, crisisverblijf oude vertrekhal wordt leslokaal

20220715 oude vertrekhal vliegveld twenthe News United Dennis Bakker
De oude vertrekhal van Vliegveld Twenthe
Beeld: News United / Dennis Bakker

De nieuwe tijdelijke asielopvang op het evenemententerrein van Vliegveld Twente biedt al onderdak aan ruim 400 vluchtelingen. Vanaf vrijdag zullen ook de zestig asielzoekers uit de crisisnoodopvang in de voormalig vertrekhal zich daarbij voegen. Daarmee komt na ruim een jaar een einde aan het verblijf in die oude terminal, die wordt omgebouwd tot leslokaal waar komende periode Nederlandse taal wordt gegeven.

Vanaf vorige week komen er groepen asielzoekers naar de nieuwe opvang op het vliegveld. Uiteindelijk zullen er 550 personen tijdelijk worden gehuisvest. Binnen een jaar moet een permanente locatie voor hen worden gevonden op een andere plek in Enschede. Waar dat gaat gebeuren is nog onbekend, zeker is dat het niet opnieuw op het vliegveldterrein zal zijn.

Crisisverblijf wordt klaslokaal

Sinds juli vorig jaar verbleven in de voormalig vertrekhal – een andere locatie op het vliegveld – al zestig vluchtelingen in een crisisnoodopvang. Als zij vrijdag verhuizen naar de nieuwe plek iets verderop, wordt dat noodverblijf opgeheven. Dat is driekwart jaar later dan in eerste instantie was gepland, omdat het kabinet de gemeente dringend verzocht om verlenging. De voorzieningen in de oude terminal worden gesloopt, het wordt nu tijdelijk een lokaal waar vluchtelingen lessen Nederlands krijgen.

Pendelbus en gezondheidscentrum

In de nieuwe grootschalige opvang wonen zowel alleenstaande vluchtelingen als gezinnen. De alleenstaanden verblijven in Hangar 18 en in zogeheten portakabins, dat zijn modulaire en verplaatsbare gebouwen. Hier verhuizen ook de zestig personen uit de oude vertrekhal naartoe. De gezinnen met kinderen worden opgevangen in voormalig defensiekantoor C15.

Eerder wierpen we een blik op de inrichting:

Voor de toiletten en wasvoorzieningen kunnen de bewoners terecht in aparte tentpaviljoens. Ook is op het terrein een gezondheidscentrum ingericht waar zij medische zorg kunnen krijgen als dat nodig is. Omdat de locatie aan de rand van de stad ligt, rijdt er een pendelbus van en naar de binnenstad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.