Verkeer
Stuur appje
Zoek

Autoberger uit Wierden rijdt af en aan naar Italië

Autotransporters van Wolves in Wierden rijden af en aan naar Italië
Beeld: RTV Oost | Oscar Siep

Het is nooit lang stil op het parkeerterrein van autoberger Wolves in Wierden. Meerdere autotransporters rijden op en neer naar het Gardameer om auto's terug naar Nederland te brengen die vernield zijn tijdens het noodweer van onlangs, waarbij hagelstenen zo groot als tennisballen naar beneden kwamen. Wolves verwacht in totaal meer dan 1.500 auto's te moeten ophalen en daar is men nog wel even mee bezig.

Opnieuw komt een transporter met acht beschadigde auto's het terrein op rijden. Chauffeur Werner Lubbersen komt rechtstreeks uit Italië: "Overal waar je kijkt, zie je sterk beschadigde auto's staan. Er is er vrijwel geen enkele die die beruchte hagelbui zonder schade heeft overleefd."

'Dak als een poffertjespan'

Wener begint direct met uitladen. Eén voor één rijdt hij de auto's van de transporter. Dat doet Werner met zijn hoofd uit het zijraam want door de voorruiten is bij de meeste exemplaren niks meer te zien. "Ruitschade zie je het meest, maar er zijn er ook veel met een dak als een poffertjespan. Opmerkelijk ook dat zelfs hagelstenen die op de grond vielen bij het het opstuiteren nog schade aan de zijkanten van de auto's hebben kunnen aanrichten." Inderdaad hebben meerdere wagens ook aan de zijkant flinke deuken, veroorzaakt door de inslag van hagelstenen zo groot als pingpongballen.

Ingrid Wolves, samen met haar broer eigenaar van het familiebedrijf Wolves, twijfelt even als gevraagd wordt hoe vaak ze dit eerder meemaakte. "Een jaar of twintig geleden hadden we een sneeuwlawine in Oostenrijk. Maar als ik me goed herinner hebben we daar toen zo'n 200 auto's opgehaald. Nu gaat het om veel meer. Ik verwacht in totaal 1.500 tot 2.000 opdrachten te krijgen van de verzekeraars."

an de verzekeraars." Zeker 1.500 beschadigde auto's

Het kantoor van Wolves Autoberging lijkt dan ook op een volwaardig crisiscentrum. Overal zitten mensen aan de telefoon. "Een paar van onze mensen zit nu in Italië. Zij hebben daar een opslagterrein geregeld want de autotransporters kunnen niet op alle campings uit de voeten. Vanaf dat depot komen de wagens hier naartoe."

Werner Lubbersen beaamt dat: "Een paar kleinere wagens halen de beschadigde auto's van de camping. Mijn werk is om de auto's vanaf het depot terug naar Nederland te rijden." Werner is deze weken dagenlang van huis, maar dat vindt hij niet erg. "Mensen zijn zo blij als je daar aan komt om hun auto weg te halen. Je voelt echt de waardering voor het werk dat we doen en dat is wel fijn."

'Geoliede machine'

Wolves deed eerder al een oproep via Facebook om extra chauffeurs en vrachtvervoerders te regelen. Ingrid Wolves: "We kunnen het nu heel goed aan, ondanks dat het normale werk ook gewoon doorgaat. Juli en augustus zijn normaal ook al drukke maanden en nu is het wel heel erg. We hebben nog steeds mensen nodig, maar we hebben het nu goed onder controle."

"Het werkt als een geoliede machine, ook dankzij Jerry die alles in Italië voor ons regelt." Werner Lubbersen is tevreden. "Maandag ga ik weer naar Italië en dan denk ik dat het nog wel een paar weken duurt voor we klaar zijn."

Ruiten, daken en motorkappen vol met hagelschade
Beeld: RTV Oost | Oscar Siep
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.