Verkeer
Stuur appje
Zoek

Groot theaterstuk in Enschedese binnenstad moet tijdens 700-jarig jubileum verschil tussen arm en rijk tonen

Er wordt steeds meer duidelijk over hoe de gemeente Enschede het jubileumjaar in 2025, waarin de stad 700 jaar bestaat, tot het mooiste feest ooit wil maken. Enschedeërs hebben de mogelijkheid om een verzoek in te dienen over hoe het beschikbare budget besteed moet worden. Zo ook theaterproducent Gerard Cornelisse van het Wilminktheater.

De geboren Amsterdammer wil aan de slag met een groots theaterspektakel over de stad Enschede: De Kelk van Ariëns. “Toen ik jong was, vierde Amsterdam het 750-jarig bestaan. Ik hielp mee, en nu kan ik hetzelfde doen voor Enschede waar ik nu woon”, aldus Cornelisse.

De kelk van Ariëns

De voorstelling 'De Kelk van Ariëns' neemt het publiek mee op een reis door de textielgeschiedenis van Enschede, waarbij de strijd tussen arm en rijk en de rol van de held Alphons Ariëns, die de katholieke arbeidersbeweging in de stad ondersteunde, wordt belicht. Het zal worden beleefd vanuit twee verschillende perspectieven. Na de voorstellingen gaat het feest door op het levendige Wilminkplein, met muziekoptredens en een theatrale setting.

Meerdere locaties

De voorstelling moet groots worden aangepakt en op meerdere plekken in de binnenstad worden gespeeld. “In het Wilminktheater zijn twee grote zalen. In één zaal speelt het verhaal van Stokhorst (de rijken) en in het muziekcentrum van De Krim (de armen). Zo kan het publiek in beide zalen het verschil tussen rijk en arm zien in de stad.”

Ook de ambiance moet de clash tussen rijk en arm weerspiegelen. “In de ene zaal staat een volkszanger en kunnen mensen bier drinken, terwijl in de andere zaal oesters worden geserveerd met een strijkorkest erbij". Het is een liefdesverhaal en gaat over de scheiding tussen arm en rijk.

Wilminktheater binnen
Het Wilminktheater in Enschede
Beeld: Laurens Kuipers

Voorstelling lag al klaar

De voorstelling, zoals hij gespeeld kan worden tijdens het jubileumjaar, lag al een tijdje klaar op het bureau van Cornelisse. “We hadden het script en de namen voor de deelnemers al liggen, maar ik kreeg een hartinfarct en zei een stemmetje in mijn hoofd: ‘Nu nog niet’. Daarna kwam corona en zei hetzelfde stemmetje weer: ‘Nu nog niet’. Maar nu kan het eindelijk in 2025.”

Of de voorstelling daadwerkelijk doorgaat tijdens de Enschedese viering, ligt aan de commissie die beslist waar het geld voor Enschede 700 naartoe gaat.

Skyline Enschede 2 Ernst Bergboer
Lees ook
700 jaar Enschede in 2025 wordt feest van en voor iedereen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.