Verkeer
Stuur appje
Zoek

Kroegbazin uit Wierden doet emotionele oproep: 'Ik voel mij geen baas meer in mijn eigen kroeg'

Kapotte krukken, glasscherven in de wasbak en zowel non-verbaal als verbaal geïntimideerd worden. Het is voor kroegbazin Ellen Egberts uit Wierden dagelijkse kost. Zij voelt zich niet langer ‘baas in eigen kroeg’. Volgens haar is zij niet de enige die het gedrag van gasten drastisch heeft zien veranderen na corona. Haar ongenoegen en verdriet uit ze op Facebook in een opmerkelijk bericht.

Egberts runt inmiddels zo’n vijf jaar haar bruine kroeg, Tante Ell, in Wierden. Een jaar voor corona opende ze de deuren en na een pittige periode is Ellen blij dat ze weer gasten kan ontvangen. Maar de gezellige avonden waar Egberts op hoopte, die laten op zich wachten.

“De mensen zijn veranderd en de mentaliteit is anders, niet alleen bij jongeren”

In haar kroeg hebben mensen de wasbak vol gestopt met glasscherven en wc-papier, een leren bank vernield en biljartkeus doormidden gebroken. En dit is nog maar een topje van de ijsberg. Egberts kan nog veel meer voorbeelden opnoemen van het asociale gedrag.

“De mensen zijn veranderd en de mentaliteit is anders, niet alleen bij jongeren. Ook dertigers en veertigers gedragen zich anders. Dat vind ik wel zorgelijk.” Ellen Engberts stoort zich al maanden aan het asociale gedrag van gasten. Iets dat volgens haar voor corona nauwelijks voorkwam. Het is een opeenstapeling van voorvallen die ervoor zorgen dat de kroegbazin een bericht op Facebook zette.

“Sommigen hebben zo’n kort lontje en dan voel ik mij wel onveilig”

Al maanden vraag ik me af of dit het nieuwe normaal is na de heropening van de horeca. Bezoekers die je uitschelden, bewust je eigendommen stelen of vernielen. Draait het niet meer om gezellig avondje uit?’ Schrijft ze in haar bericht op Facebook. Na hat plaatsen van dit bericht ontvangt zij veel steun van collega's die hetzelfde meemaken. "Ik sprak een cafetaria-eigenaar die vergelijkbare situaties meemaakt."

Facebookbericht van Ellen Egberts
Facebookbericht van Ellen Egberts.
Beeld: Ellen Egberts

“Sommigen hebben zo’n kort lontje en dan voel ik mij wel onveilig”, zegt Egberts. Zo is zij door een gast geduwd zonder dat zij een woord met deze persoon kon wisselen. Duidelijk geëmotioneerd zegt ze: "Ik wilde alleen met deze persoon praten, waarom doe je zoiets?"

‘Maak geen misbruik van onze gastvrijheid, gedraag je normaal, heb respect voor een ander en andermans eigendommen.’ Hiermee sluit Egberts haar bericht op Facebook mee af. Ze hoopt dat haar bericht mensen aan het denken zet waardoor zij zich gaan gedragen en anderen op hun asociale gedrag aanspreken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.