Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tien aanhoudingen rond FC Twente-Hammarby, activiteiten in Enschedese binnenstad uit voorzorg gestopt na rellen

Schermafbeelding 2023 07 27 om 22 57 02
In en rond de Grolsch Veste zijn rellen uitgebroken tussen aanhangers van FC Twente en het Zweedse Hammarby IF.
Beeld: Voetbal Ultras - Twitter

In en rond de Grolsch Veste zijn donderdagavond gevechten uitgebroken tussen aanhangers van FC Twente en het Zweedse Hammarby IF. Tot een uur of elf ‘s avonds was het zeer onrustig. Een dansevenement in het centrum van Enschede is uit voorzorg vervroegd gestopt, kroegen sloten om middernacht de deuren. Er zijn in totaal tien aanhoudingen verricht rond het duel de afgelopen dagen. De noodverordening in Enschede en Hengelo blijft tot vrijdag van kracht.

De rellen braken uit na afloop van de wedstrijd tussen de twee ploegen in de Conference League. FC Twente won met 1-0. Na het laatste fluitsignaal braken in het zwart geklede FC Twente-aanhangers door naar de hoofdtribune, waar zich een relatief grote groep Zweden bevond, en zochten de confrontatie. Daarbij viel een Hammarby-supporter van de tribune, die vervolgens werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

Uit-supporters op hoofdtribune

In een persconferentie na de wedstrijd noemde algemeen directeur Paul van der Kraan de rellen 'FC Twente-onwaardig'. Hij gaf daar ook een verklaring voor de aanwezigheid van Hammarby-supporters op de hoofdtribune. "Wij zijn verplicht om tweehonderd kaarten beschikbaar te stellen aan de tegenstander." Die waren volgens hem bedoeld voor speciale gasten, zoals sponsoren. "Maar ik heb niet het idee dat die kaarten bij de juiste mensen terecht zijn gekomen."

Dit scenario is, net als vele andere mogelijkheden, wel vooraf besproken volgens Van der Kraan. “Als dit zou gebeuren, zouden stewards en beveiligers meteen ingrijpen. Alleen dat duurde erg lang." Dat spelers van Hammarby ook nog voor de tribune gingen staan hielp in zijn ogen niet mee om de boel te sussen. "De snelheid waarin dingen gebeurden was twee tot drie minuten, maar de mensen waar wij op rekenden kwamen pas na vijf tot zes minuten.”

Gevechten buiten stadion

De ME greep daarop in en herstelde de rust in het stadion. Buiten het stadion gingen de twee groepen opnieuw met elkaar op de vuist.

Confrontatie hing in de lucht

De sfeer rond het treffen was al een paar dagen gespannen. In zowel Enschede als Hengelo golden noodverordeningen: in Enschede waren alleen FC Twente-supporters welkom, in Hengelo alleen de Zweedse aanhang. Aanleiding waren onder meer verschillende signalen waaruit zou blijken dat een deel van de harde kern van beide groepen op een confrontatie zinden. Vanmiddag waren er berichten dat Ajax- en Schalke-ultras respectievelijk de Zweden en de Tukkers wilden komen bijstaan.

Hengelo Hammarby supporters
Lees ook
Supporters FC Twente en Hammarby schuwen camera’s: ‘We don’t want to be on film’

Voorafgaand aan de wedstrijd bleef het in beide steden relatief rustig. Bij de aftrap bleek dat de Zweedse fans het nodige vuurwerk het stadion in hadden weten te smokkelen. Tijdens de minuut stilte bij aanvang van de wedstrijd voor oud-speler en scout Dais ter Beek die deze week op 87-jarige leeftijd overleed èn de eerder deze maand overleden Theo Pahlplatz, bleef het uitvak met Zweedse aanhang zingen.

Volgende week speelt FC Twente de return in Stockholm. De club beraadt zich op dat vervolg. "Geen fans meenemen is een mogelijkheid", oppert Van der Kraan.

Summer Sounds stilgelegd, vroege sluiting horeca

Het evenement Grolsch Summer Sounds Enschede Dance op de Oude Markt is in verband met de ongeregeldheden om half twaalf in overleg gestopt, anderhalf uur eerder dan gepland. Om middernacht sloot de horeca in de binnenstad.

Aanhoudingen

In de afgelopen dagen zijn tot nu toe tien personen aangehouden rond het duel, volgens de politie. Het ging daarbij onder meer om openlijke geweldpleging, mishandeling en belediging van een ambtenaar in functie. Eén van de arrestanten heeft de Zweedse nationaliteit en één is minderjarig.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.