Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws

Saasveldse boer lijkt kennis te maken met 'vertraagtactiek' van het ministerie

Een veehouder uit Saasveld wil 30.000 beschikkingen over de uitgifte van fosfaatrechten inzien om te bewijzen dat toenmalig minister Carola Schouten van Landbouw heeft gesjoemeld. Hij voelt zich benadeeld en vindt dat concurrerende boeren te veel rechten hebben gekregen. Het ministerie vroeg de Raad van State vandaag wéér om meer tijd

"Het kost veel tijd. Meer tijd dan de Zwolse rechtbank ons begin dit jaar gaf", aldus de woordvoerders van het ministerie. Maar dat argument maakte weinig indruk op de voorzitter van de Raad. "De minister wist toch al lang dat die beschikkingen openbaar moesten worden?", zei ze.

De minister had al vaker termijnen overschreden in deze zaak en kreeg van de Zwolse rechtbank een laatste kans om het verzoek van de veehouder op te volgen. Nu wil de minister weer drie maanden extra tijd.

Klaar met gedraal

De Raad van State lijkt langzamerhand klaar te zijn met het tegenwerken en het telkens weer procederen door het ministerie in zaken waarin informatie over agrarische bedrijven wordt opgevraagd.

In een reeks rechtszaken van milieuorganisatie MOB over de namen en adressen van PAS-melders hield de minister de dossiers ook lang onterecht gesloten. Tot ergernis van de Raad. Die bepaalde al vaker dat informatie op het ministerie alleen bij uitzondering geheim mag blijven. Nu speelt het ministerie hetzelfde spel met de veehouder uit Saasveld.

Productiegegevens

Dat bleek ook weer tijdens de zitting bij de Raad vandaag. De woordvoerders van de minister erkenden dat de namen en adressen van boeren die fosfaatrechten kregen, bekend moeten worden. Maar ze hebben meer tijd nodig omdat ze nu weer gegevens over de melkproductie van boeren geheim willen houden. Dat zou bedrijfsgevoelige informatie zijn.

De raadsvoorzitter was niet blij met dit nieuwe argument dat weer vertraging oplevert. Het is de vraag of ze het ministerie daarvoor extra tijd geeft.

Fosfaatrechten

Fosfaat is een bestanddeel van kunstmest, maar ook een vervuiler van sloten. Daarom heeft de Europese Unie voor Nederland een fosfaatplafond vastgesteld. De Saasvelder veehouder verdenkt het ministerie van de uitgifte van meer fosfaatrechten dan aan Nederland was toegekend. Hij wil nu de onderste steen boven.

De Raad doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.