Verkeer
Stuur appje
Zoek

Kritiek op weren Zweedse supporters in Enschede: 'Gastvrijheid om je dood te schamen'

Enschede Oude Markt Ernst Bergboer
Groepen Hammarby-supporters zijn niet welkom op de Oude Markt
Beeld: 1Twente / Ernst Bergboer

Alles of niets lijkt het: de noodverordening die locoburgemeester Niels van den Berg van Enschede heeft aangekondigd om Zweedse Hammarby-supporters drie dagen lang uit het centrum van Enschede te weren. Goed voor de veiligheid, maar een slecht visitekaartje voor de stad. Dat zegt Ruben Beukert, fanatieke FC Twente-fan op Vak-P en supportersbegeleider bij FC Twente.

De noodverordening moet rellen zoals vorig jaar voorkomen, toen Italiaanse Fiorentina-aanhangers op de vuist gingen in de binnenstad met Enschedeërs. De gemeente en politie waren toen nauwelijks voorbereid op de komst van een grote groep Italianen. Een noodverordening werd toen pas afgekondigd nadat het al mis was gegaan.

Fans van Hammarby zijn donderdag welkom in de fanzone bij de Grolsch Veste
Lees ook
Stadscentrum Enschede verboden terrein voor supporters Zweedse Hammarby

"Wat dat betreft is het positief dat ze geleerd hebben van vorig jaar", zegt Beukert tegen RTV Oost. "Vorig jaar maakten de gemeente en politie een grote inschattingsfout. Toen stonden er maar vijf agenten klaar in de binnenstad, die niets uit konden richten toen de 'supporters' met elkaar op de vuist gingen. Nu wordt er wel doorgepakt, maar veel te hard."

'95% familiemensen'

De Zweedse fans mogen nu drie dagen lang het centrum niet in en kunnen enkel naar de fanzone, die ingericht wordt bij de Grolsch Veste. Volgens Beukert doet Enschede er niet goed aan om de Hammarby-supporters volledig te weren uit het centrum. "Dit is toch geen visitekaartje dat je wilt afgeven als gemeente? Het doet echt onrecht aan de goedwillende supporters. Die reizen anderhalve dag hiernaartoe om vervolgens in een fanzone geplaatst te worden."

icon_main_info_white_glyph

Fans zoeken confrontatie

Op de redactie van RTV Oost zijn meerdere signalen bekend dat 'fans' van zowel FC Twente als Hammarby de confrontatie met elkaar aan willen gaan. Ook worden veel Hammarby-fans zonder kaartje verwacht in Enschede.

FC Twente laat weten er alles aan te doen de sfeer in het stadion zo goed mogelijk te laten zijn. Zo worden er ook stewards ingezet op bijvoorbeeld de hoofdtribune om de situatie daar in de gaten te houden. Op de hoofdtribune zitten onder andere de familieleden en vrienden van spelers van de Zweedse club.

In de fanzone wordt muziek gedraaid en kunnen fans een biertje kopen, maar volgens Beukert is dat niet genoeg. "Als ik naar uitwedstrijden reis, wil ik de stad zien, de sfeer proeven en er leuke dagen van maken. Vergeet niet, 95 procent van de supporters zijn gewoon familiemensen. Ja, een deel is fanatiek, maar die hebben we bij FC Twente ook. Dat betekent niet dat ze op de vuist gaan. En vergeet daarnaast niet hoeveel geld ondernemers in de stad mislopen. Dat gaat om honderdduizenden euro's die anders waren uitgegeven aan hotels, drank en eten."

'Leer omgaan met supporters'

Dat de gemeente maatregelen neemt, is ook volgens Beukert nodig. "Maar minder drastisch. Drie dagen lang een noodverordening is echt waanzin, zo lang. Het is gastvrijheid om je dood te schamen. En daarbij, Hammarby is geen Fiorentina. Ja, ze zijn fanatiek, maar dat staat niet gelijk aan gewelddadig."

icon_main_info_white_glyph

Besluit op basis van veiligheid

In een reactie laat de gemeente Enschede weten dat de beslissing om een noodverordening aan te kondigen puur is genomen op basis van veiligheidsredenen. "Dan kijken we niet naar gastvrijheid", reageert een woordvoerder. "Dat doen we wel door het inrichten van de fanzone samen met FC Twente. We proberen de Zweedse supporters zo goed mogelijk te ontvangen. Zo hebben we ook een infogids over de stad in het Zweeds gemaakt, maar dus met de beperking dat de supporters de stad niet in mogen. Willen ze dat toch, dan worden ze door agenten verzocht het centrum te verlaten."

Naar Hengelo of Oldenzaal?

Ook de buurgemeenten van Enschede zijn op de hoogte gebracht van de maatregelen, zegt de woordvoerder. "De vrees dat de supporters naar Hengelo of Oldenzaal zullen trekken, hebben we niet."

Op Twitter spreken Hammarby-supporters wel over verzamelen in Hengelo. De gemeente laat weten de situatie in de gaten te houden. Mocht het nodig zijn, onderneemt de stad actie.

Binnenstad hengelo
Lees ook
Supporters Hammarby willen mogelijk uitwijken naar Hengelo na verbod in Enschede

Veel ervaring heeft de gemeente Enschede de afgelopen jaren niet opgedaan met buitenlandse supporters. Vorig jaar speelde FC Twente de voorronde in de Conference League dus tegen Fiorentina en ook FK Cukaricki, maar de jaren daarvoor speelde Twente niet Europees in competitieverband. "Enschede moet leren omgaan met buitenlandse supporters", vervolgt Beukert. "In grote steden liggen draaiboeken klaar, maar hier schrikt men als er een grote groep komt."

'Niet onze goede kant'

Dat donderdag ook een festival in de binnenstad van Enschede plaatsvindt, speelt een rol voor de gemeente om de noodverordening af te kondigen. Maar Beukert snapt daar niets van. "Je had een festival toch een dag kunnen verplaatsen? Je weet al best lang dat er mogelijk een wedstrijd gespeeld wordt. Of geef de Zweden een alternatief. Laat ze naar Hengelo gaan."

Dat het Enschedese centrum donderdag aan het einde van dag alsnog vol zal zitten, twijfelt Beukert niet aan. "Maar dan met enkel FC Twente-supporters die een biertje drinken voorafgaand aan de wedstrijd. Voor de veiligheid helpt deze maatregel ongetwijfeld, maar ik vind dat we ons in Enschede niet van onze goede kant laten zien."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.