Verkeer
Stuur appje
Zoek
20230721 Noodopvang Hangar 18 Vliegbasis Twenthe

Tientallen kamers in hangar: noodopvang op oude Vliegbasis Twenthe klaar voor eerste bewoners

In en rondom Hangar 18 op de voormalige Vliegbasis Twenthe worden dit weekeinde de laatste puntjes op de 'i' gezet. Aankomende maandag worden namelijk de eerste bewoners van de tijdelijke noodopvang verwacht. Binnen enkele weken worden 550 asielzoekers opgevangen in de oude motorwerkplaats en het naastliggende gebouw C-15. De noodopvang zal maximaal een jaar blijven. "Al hoop ik dat we er een paar maanden af kunnen halen", aldus locatiemanager Remko Kootstra.

Het is niet de ideale opvanglocatie, zegt Kootstra. Dat zijn een hangar, porto cabins en een grote tent sowieso niet, maar ook de ligging ver van het centrum van Enschede is niet ideaal. Toch is het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers blij met de noodopvang, die in 2022 ook al een halfjaar op dezelfde locatie was ingericht. Met de sluiting van diverse crisisnoodopvangcentra in het land heeft het COA namelijk behoefte aan middelgrote opvangcentra.

Permanente plek

De noodopvang op de voormalige Vliegbasis Twenthe is van tijdelijke aard. De bedoeling is dat er binnen een jaar een permanente locatie elders in de gemeente Enschede wordt gevonden. Dat kan een bestaand gebouw zijn, maar ook een stuk grond waar nieuwbouw wordt gepleegd. Zo is het afgesproken met de gemeente Enschede.

Oostkamp hangar18 buiten 2 scaled
Lees ook
Enschede gaat (opnieuw) honderden asielzoekers opvangen in hangar op oude vliegbasis

Het is de gemeenteraad die eerder deze maand de opvang van 550 asielzoekers, onder een lijstje met voorwaarden, aanbood. Een van die voorwaarden is het harde maximumaantal voor de komende vijf jaar. Maar ook wil de gemeenteraad, als afspraken niet worden nagekomen, de stekker uit de overeenkomst kunnen trekken.

Teleurstelling in de buurt

De directe omwonenden van de noodopvang, de zogeheten Noabers, zijn diep teleurgesteld in het college van B&W. Die maakte vorige week bekend dat Hangar 18 en gebouw C-15 zijn aangewezen als tijdelijke noodopvang. Daarmee wordt opnieuw geen recht gedaan aan een eerdere belofte om geen asielzoekers meer op te vangen op de luchthaven.

Lees verder onder de afbeelding

20230721 Hangar 18 Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie VTE noodopvang Enschede
In Hangar 18 zijn tientallen gedeelde kamers voor alleengaande asielzoekers.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Die belofte werd in de zomer van 2022 gedaan toen - na het sluiten van de noodopvang voor 450 asielzoekers - een crisisopvang in de voormalige vertrekhal van de luchthaven werd geopend. Het zou toen bij drie maanden blijven, maar de crisisopvang is er op dit moment nog steeds. "Blijkbaar is het makkelijker om, als je eenmaal je woord gebroken hebt, dan maar de pijn elke keer op dezelfde plek te laten landen", aldus de Noabers in een verklaring.

Geen nieuwe beloftes

Het college voelt zich genoodzaakt om nog één keer voor de luchthaven te kiezen, omdat er volgens haar geen andere locatie in de stad op zo'n korte termijn beschikbaar is en zo eenvoudig omgebouwd kan worden. Voor het permanente asielzoekerscentrum wordt een andere plek gezocht, maar de noabers zijn het vertrouwen verloren.

"We willen bestuurders die hun beloftes waarmaken. En gemeenteraadsleden die niet alleen daartoe oproepen, maar die eerdere beloftes ook een keer gaan afdwingen. Zodat na vijf keer de definitieve opvanglocatie naar een ander gedeelte van de stad verhuist."

“Alle toezeggingen dat er serieus naar andere opties wordt gekeken, ook voor de tijdelijke opvang van 550 asielzoekers, zijn niets waard gebleken”

De omwonenden vallen vooral over een uitspraak die zij stadsdeelwethouder Arjan Kampman toedichten: 'Hou er maar rekening mee dat ze nooit meer weg gaan, kan het alleen maar meevallen'. In de notulen van het gesprek tussen de noabers en het college is de wethouder als volgt geciteerd: "Als u rekening houdt met dat ze nooit meer weggaan, dan kunt u niet teleurgesteld worden. Hoe ik daar in zit, is dat het enige wat ik er over kan zeggen."

De context van deze uitspraak is een discussie over beloftes. Die wil het college niet meer doen, want als bijvoorbeeld de bouw van de permanente opvang wordt vertraagd, is dat opnieuw een gebroken belofte. "Alle toezeggingen dat er serieus naar andere opties wordt gekeken, ook voor de tijdelijke opvang van 550 asielzoekers, zijn niets waard gebleken. Er zijn zelfs geen andere locaties verkend voor een tijdelijke noodopvang", aldus de noabers.

'Liever dit, dan permanente opvang'

Wethouder Arjan Kampman heeft verder geen behoefte om op de verklaring van de noabers te reageren. Hij geeft aan dat hij ook in het vervolg met de omwonenden goed in gesprek wil blijven. De Dorpsraad Lonneker zegt 'vrij neutraal' in de discussie te staan. "Sommige mensen zijn boos, andere mensen begrijpen het ook wel", aldus dorpsraadvoorzitter Matthie Kroezen.

Lees verder onder de afbeelding

20230721 Noodopvang Hangar 18 Vliegbasis Twenthe
Een gedeelde kamer in de noodopvang op Vliegbasis Twenthe.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Wel ondersteunt de dorpsraad de Noabers die zeggen dat de gemeente zich niet aan de afsprakene heeft gehouden. "In de bijeenkomst over de noodopvang is gezegd: we doen dat niet meer, een vaste datum benoemen", zegt Kroeze. "Uiteindelijk zien sommige inwoners het zo: liever nu nog een jaar een noodopvang, dan straks een permanente opvanglocatie."

Eerste 100 bewoners

De eerste bewoners van de tijdelijke noodopvang worden maandag verwacht. Het gaat volgens locatiemanager Remko Kootstra om 50 alleengaanden en 50 mensen in een gezinssituatie. Dinsdag worden nog eens 100 (voornamelijk alleengaanden) verwacht vanuit een crisisnoodopvang elders in het land. Woensdag komen er waarschijnlijk gezinnen aan.

Noodopvang asielzoekers vliegveld Twenthe 2
Lees ook
Crisisopvang Vliegveld Twenthe drie maanden langer open, omwonenden zijn er ‘klaar mee’

Alleengaande mannen worden opgevangen in gedeelde kamers in Hangar 18. Daar worden ze zo veel mogelijk ingedeeld op nationaliteit. Voor gezinnen is er plek in gebouw C-15, maar ook in de porto cabins. Zodra alle porto cabins zijn geplaatst op het terrein van de noodopvang, de verwachting is begin augustus, verhuizen ook de 60 bewoners van de crisisnoodopvang in de oude vertrekhal van de luchthaven. Die crisisoopvang is vanaf dat moment gesloten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.