Verkeer
Stuur appje
Zoek

Crisisopvang Vliegveld Twenthe drie maanden langer open, omwonenden zijn er ‘klaar mee’

Noodopvang asielzoekers vliegveld Twenthe 2
Enschede ving tot juni 2022 vijfhonderd asielzoekers op om het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel tijdelijk te ontlasten.
Beeld: Patrick olde Nordkamp

De crisisnoodopvang in het terminalgebouw van Vliegveld Twenthe blijft drie maanden langer open. Het College van B en W van Enschede besloot daar vrijdag toe, in afwachting van een definitief besluit over de voorgenomen vestiging van een azc. Omwonenden van het vliegveld laten in een brief weten ‘klaar’ te zijn met ‘kansloze deals in achterkamertjes’ en stellen zich niet langer constructief op te stellen.

De gemeenteraad hakte een kleine twee weken geleden met een ruime meerderheid de knoop door: Enschede is bereid om - onder voorwaarden - 550 vaste opvangplekken voor vluchtelingen te faciliteren. Komt er overeenstemming met het kabinet en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), dan verhuizen de zestig asielzoekers in de huidige noodopvang naar het nieuwe azc.

Vliegveldterrein in beeld

Over de locatie voor een Enschedees azc is nog niets besloten, maar zowel het Rijk als het COA hebben de ogen daarvoor al langere tijd op het vliegveldterrein gericht. Eén van de voorwaarden die Enschede aan permanente opvang heeft gesteld, is dat het College (en dus de gemeenteraad) beslist waar het azc gaat komen. Maar zoveel opties zijn er niet en er is een gerede kans dat het voormalige luchthaventerrein wordt aangewezen.

‘Afvalputje van de stad’

Omwonenden van Vliegveld Twenthe reageerden vrijdagochtend teleurgesteld op de plannen van het stadsbestuur. ‘Wij waren in dialoog, dachten we’, staat er in een ingezonden brief. De ‘Noabers’ stellen zich constructief te hebben opgesteld, maar zich nu behandeld te voelen als ‘het afvalputje van de stad’.

icon_main_info_white_glyph

Crisisnoodopvang

De crisisnoodopvang in het oude terminalgebouw van het voormalige Vliegveld Twenthe opende in juli vorig jaar, na sluiting van de grootschalige noodopvang op het vliegveldterrein. Aanvankelijk zou dat voor drie maanden zijn, maar eind vorig jaar besloot het gemeentebestuur op dringend verzoek van het kabinet, de opvang open te houden tot en met maart. Met het besluit van vrijdag - vlak voor het sluiten van de markt - blijft de noodopvang in elk geval open tot 1 juli 2023.

De verenigde bewoners hebben zich bij eerdere opvang ingezet om er een dragelijke periode van te maken, onder meer met vrijwilligerswerk, maar daaraan komt nu een einde. ‘We zijn er klaar mee’.

Videostill overzicht kamers Noodopvang vliegveld twente luchthaven hangar 1 Twente
Lees ook
Enschede al intensief in gesprek over asielopvang: 'Wat mij betreft in twee weken een handtekening'

Onder meer die ‘Noabers’ pleitten voor kleinschalige opvang en spreiding van opvangplekken over de stad. Nu de gemeenteraad in beginsel heeft gekozen voor structurele opvang van 550 asielzoekers op een plek, vrezen zij nog jarenlang ‘noabers’ te blijven van een grotere groep vluchtelingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.