Verkeer
Stuur appje
Zoek

Voedselbank Almelo moet na tien jaar verhuizen, woningcorporatie zet kerk te koop

20230722 Voedselbank Almelo Egbertuskerk Google Maps
De Voedselbank Almelo kan nog maximaal een jaar in de Egbertuskerk blijven.
Beeld: GoogleMaps

Woningcorporatie Sint Joseph gaat de Egbertuskerk in Almelo verkopen. En dat betekent dat de voedselbank op zoek moet naar een ander onderkomen. De afgelopen tien jaar mocht de voedselbank de kerk in afwachting van nieuwe ontwikkelingen kosteloos gebruiken, maar Sint Joseph wil nu van het gebouw af.

De aan de Bornerbroeksestraat gevestigde Egbertuskerk is in 2004 onttrokken aan de eredienst, zoals dat heet. Er worden sindsdien dus geen kerkdiensten meer gehouden. Nadat woningcorporatie Sint Joseph het gebouw overnam en een opknapbeurt liet uitvoeren, bood het vanaf 2012 plaats aan de lokale voedselbank.

'Past niet binnen focus'

Aanvankelijk was de Egbertuskerk bedoeld als ontwikkellocatie voor de woningcorporatie. Omdat Sint Joseph ook maatschappelijke organisaties wil helpen bij hun huisvestingsvraagstukken, werd de voedselbank in afwachting van verdere ontwikkelingen kosteloos gehuisvest in de kerk.

Maar daar komt nu een einde aan. 'Door de focus van Sint Joseph op haar volkshuisvestelijke opgave en veerkrachtige wijken in Almelo, past het noodzakelijke onderhoud en de daarbij horende investeringen voor de Egbertuskerk niet binnen deze focus', legt de woningcorporatie in een verklaring uit.

Zoektocht naar nieuwe locatie

Sint Joseph gaat op zoek naar een externe partij die bereid is om te investeren en het gebouw toekomstbestendig maakt. De voormalige kerk staat dus te koop. De gebruikersverklaring van de Voedselbank Almelo is inmiddels opgezegd.

De opzegtermijn is in principe één jaar. Tot de zomer van 2024 kan de voedselbank, die voedselpakketten voor minimagezinnen in Almelo en Tubbergen levert, dus in het kerkgebouw blijven. Sint Joseph heeft de organisatie beloofd haar te ondersteunen bij het zoeken naar een passende oplossing via de gemeente of andere partijen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.