Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wieke Kaptein (17) als jongste Nederlandse ooit naar WK Vrouwenvoetbal: Johan Cruyff College in Enschede is trots op hun studente

20230720 WIEKE KAPTEIN NEDERLANDS ELFTAL FOTO ORANGE PICTURES JORIS VERWIJST
Beeld: Orange Pictures / Joris Verwijst

Teamgenoot worden van speelsters die je altijd hebt bewonderd: dat gebeurt voetbalster Wieke Kaptein uit Hengelo. Na haar profcontract bij FC Twente, het spelen in de Eredivisie en de Champions League, is ze nu geselecteerd voor het WK Vrouwenvoetbal in Australië en Nieuw-Zeeland dat donderdag begint. Met haar 17 jaar is ze de jongste Nederlandse op het WK ooit. Op haar school, het Johan Cruyff College in Enschede, zijn ze maar wat trots.

Doel bereikt

Aankomende zondag hebben de Oranje Leeuwinnen hun eerste wedstrijd. “Het besef dat je voor je eigen land mag spelen, maakt het spelen bij Oranje heel speciaal”, zei Kaptein eerder in een interview met het Johan Cruyff College. Ze zat toentertijd in het Nederlandse jeugdelftal en wilde graag in het nationale elftal spelen. “Hiervoor zal ik altijd mijn best blijven doen”, vertelde ze. Dat doel is dusnu al, op zeventienjarige leeftijd, bereikt.

Doorstuderen na het WK

Op haar school zijn ze vereerd. "Ze levert topprestaties op het veld, maar ook in het onderwijs", zegt Camiel Swerink van het Johan Cruyff College. Wieke volgt daar de mbo-opleiding Sport & Coaching en wil deze volgens de onderwijsmanager graag afmaken. "Ze is nog leerplichtig, maar wil zelf ook graag haar papiertje halen. Wieke mag zelf bepalen wanneer ze toetsen doet, wanneer ze les krijgt en wanneer ze opdrachten inlevert. Al haar schoolwerk draait om haar carrière in de topsport heen."

“Officieel zit Wieke in haar tweede leerjaar van de driejarige studie, maar ze gaat eigenlijk niet ‘over’ zoals andere studenten dat doen. Ze is veel afwezig door haar sport.” Het WK is de aankomende vier weken in Australië en Nieuw-Zeeland. Volgens Swerink komt het goed uit dat het nu zomervakantie is. “Wieke is nu natuurlijk een maand weg, maar door de vakantie hoeft ze geen extra werk in te halen.”

“Het is altijd speciaal als studenten naar het EK of WK gaan, daar zijn we trots op.”

Begeleiding voor studerende sporters

Het Johan Cruyff College is gespecialiseerd in de combinatie van topsport en studie. Iedere student van de mbo-school is sporter. “Elke student krijgt een mentor waarmee hij of zij zaken kan bespreken als: welk huiswerk wil je deze week af hebben, welke doelstellingen heb je en wanneer ga je tentamens maken."

Naast de mentoren krijgen alle studenten van het JCC begeleiding van stagiaires vanuit de hbo-opleiding Social Work. Zij helpen met het maken van roosters, hebben contact met de coaches en zorgen ervoor dat planningen worden nagekomen.

Trotse school

Wieke Kaptein is één van de grootste talenten ter wereld. Maar ze is niet het enige talent dat de school voor topsporters bevat. “We hebben veel full-profs in verschillende sporten. We hebben ook volleyballers of basketballers die naar het EK of WK gaan", licht de topsportcoördinator toe. "Die momenten zijn zeker speciaal en daar zijn we trots op. Wanneer we de wedstrijden live kunnen kijken, doen we dat samen op school."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.