Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuwe 'Boulderstation' in Enschede richt zich op talentontwikkeling in de klimsport

Ongezekerd klimmen op kunstmatige rotsen: boulderen kan binnenkort op een nieuwe plek in Enschede. In een paar weken tijd hebben de eigenaren met crowdfunding al meer dan 90.000 euro opgehaald. Het zogeheten Boulderstation is gevestigd op bedrijventerrein Rigtersbleek en focust op mensen die zich - bijvoorbeeld via lessen - structureel willen verbeteren in de sport.

De drie fanatieke klimmers René Geerlings, Jesse van der Werf en Irene Pieper willen de nieuwe boulderhal in september openen. Het moet een plek worden die bijdraagt aan het volwassen worden van de nieuwe Olympische sport.

Van spinnerij naar boulderhal

In de voormalige textielfabriek Rigtersbleek, die vroeger diende als spinnerij, is de gehele tweede verdieping gereserveerd. De kale hal wordt verbouwd tot indoor klimwalhalla met ruim negenhonderd vierkante meter wandoppervlak. "We kozen voor Enschede, omdat we dit een heel mooie locatie vonden", zegt Pieper, ex-wedstrijdklimster en Nederlands kampioen boulderen.

Dat ging niet zonder slag of stoot. “Het is nog best een opgave om een plek te vinden met zo'n groot oppervlak en een vrije hoogte van 4,5 meter. En dan moet je nog een vergunning krijgen.”

Boulderstation plattegrond ontwerp
Plattegrond van de boulderhal
Beeld: Boulderstation

Over de helft

Een groot deel van de inboedel wordt betaald met behulp van crowdfunding. In korte tijd werd al ruim 90.000 euro opgehaald. Met 54 investeerders ligt het gemiddelde bedrag rond 1700 euro per persoon. “Het is een lening, ze krijgen het bedrag na het eerste jaar met rente terug. Daarnaast krijgen ze beloningen zoals een rittenkaart of abonnement, afhankelijk van het bedrag dat ze overgemaakt hebben.”

“Er wordt tot op heden nog weinig les gegeven aan volwassenen”

De actie loopt nog vier weken en de ondernemers zijn nu over de helft. Het streven is om uiteindelijk 150.000 euro op te halen. Met dit geld worden de klimwanden geplaatst, grepen gekocht en worden douches, kleedkamers en een bar gebouwd. Wanneer er méér wordt geïnvesteerd, komt er ook een klimwand voor kinderen: het kinderstation.

Hal Boulderstation Rigtersbleek
De hal in de oude textielfabriek bij Rigtersbleek
Beeld: Boulderstation

Anders dan anderen

Boulderstation is niet de eerste boulderhal van Enschede - die bevindt zich namelijk in de Performance Factory - maar is van plan zich te onderscheiden. “We zien boulderen meer als sport dan als vrijetijdsbesteding", legt Pieper uit. "En richten ons daarom op talentontwikkeling. Net zoals crossfitscholen geven we lessen op verschillende niveaus. Andere boulderhallen doen dat met weekroosters, wij gaan dat met uurroosters doen. Dat doen we voor alle leeftijden, er wordt tot op heden nog weinig les gegeven aan volwassenen.”

Opening

De bouw van de hal is al begonnen en de drie eigenaren willen hun nieuwe onderneming in september openen. Op de 23ste van die maand staat er een belangrijk punt op de agenda, dan wordt in Boulderstation Enschede de jaardag voor regionale trainingscentra in de klimsport gehouden. Er worden wedstrijden gespeeld, sporttesten gedaan en lezingen gegeven voor ouders met een topsporter als kind. "Dit is voor ons een mooie reden om de deuren te openen", aldus Pieper. "En het past precies bij hoe wij het boulderen willen aanbieden."

Boulderstation Enschede
René Geerlings, Jesse van der Werf en Irene Pieper
Beeld: Boulderstation Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.