Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zwem4daagse Almelo van start met zeemeerminzwemmen: 'Mag ik alsjeblieft nog een rondje zwemmen, mama?'

200723 zeemeerminzwemmen
Een meisje in een zeemeerminstaart tijdens de vierdaagse
Beeld: Joy Stempher

De vierdaagse in Nijmegen is in volle gang maar dat is niet de enige plek waar vier dagen lang sportief gedaan wordt. In Almelo is woensdagavond ook een vierdaagse van start gegaan. Alleen daar wordt niet gewandeld want bij Sportbedrijf Almelo startte woensdagavond de Zwem4daagse.

Sander ten Tusscher van Sportbedrijf Almelo zit woensdagavond klaar met pen en papier bij de ingang van het zwembad. Op het papier staan de namen van deelnemers die zich hebben ingeschreven voor de vierdaagse. Achter hun naam staat hoe vaak zij al hebben deelgenomen aan het zwemfestijn. Een moeder met haar zoon komt binnen. Haar zoon zwemt dit jaar voor de eerste keer mee maar zij zelf inmiddels voor de vierde keer. Ten Tusscher streept hun namen af op de lijst en geeft ze een oranje bandje mee. “In dat bandje maken we elke dag een knipje, zodat we kunnen bijhouden of iedereen vier keer geweest is en op die manier zaterdag een medaille aan de deelnemers kunnen uitreiken.”

Voor het eerst binnen

Dit jaar is de Zwem4daagse in Almelo voor het eerst binnen aangezien er buiten aan een nieuw buitenbad gewerkt wordt. Om de drukte te verdelen kan er op twee momenten op de dag gezwommen worden: 's ochtends en ‘s avonds. Volgens ten Tusscher is dat een succes want deelnemers worden creatief met het behalen van vier keer zwemmen. “Vanochtend kwam er een deelnemer baantjes trekken en ze komt vanavond weer, zodat ze al op twee keer zit. Ze kan vrijdag namelijk niet komen zwemmen omdat ze dan met vakantie gaat, maar ze wilde dit jaar wel weer graag mee doen aan de vierdaagse.” Het gaat om twintig baantjes zwemmen als je als deelnemer meedoet aan de Zwem4daagse. “Er zijn ook mensen die dertig of veertig baantjes trekken”, vertelt Ten Tusscher.

120723 zwem4daagse almelo
Lees ook
Sportbedrijf Almelo organiseert Zwem4daagse: ‘Echte diehards kunnen zich opgeven voor veertig banen zwemmen’

Aantrekkelijk maken

Om de Zwem4daagse aantrekkelijker te maken heeft Ten Tusscher in samenwerking met zwemvereniging de Veene activiteiten naast het baantjes trekken georganiseerd. “Vanavond is de vierdaagse begonnen met zeemeerminzwemmen.” Een groot succes volgens de medewerker van het sportbedrijf. “Een paar jaar geleden organiseerden we ook een avond waar kinderen konden ervaren hoe het is om een zeemeermin te zijn en dat was erg populair.” Dit jaar hebben ongeveer 140 deelnemers zich aangemeld voor de Zwem4daagse. “We zien veel deelnemers die zich dit jaar voor het eerst hebben aangemeld. Ik wil niet meteen zeggen dat dat door het zeemeerminzwemmen komt, maar die kans zit er wel dik in”, stelt ten Tusscher.

Zeemeerminzwemmen

Naast het wedstrijdbad klinkt er in het andere zwembad veel gelach en er staan ouders met telefoons hun kinderen te fotograferen. Ongeveer twintig kinderen doen hun uiterste best hun beste zeemeermin in zichzelf naar boven te halen. Op de rand van het zwembad wordt een meisje in haar vin geholpen. Aan haar voeten zit een groot stuk zwart plastic in de vorm van een vin. Over die zwarte vin en haar benen gaat een mooie kleurrijke staart. Het meisje is veranderd in een zeemeermin en is daar erg blij mee aan haar grote glimlach te zien. Samen met een vriendin duikt ze het water in en zwemt met haar zeemeerminnenstaart het water in. Het is even oefenen maar uiteindelijk hebben de kinderen door hoe zij zich in de staart moeten voort bewegen. Het is een groot plezier voor de kinderen want wanneer een moeder haar kind uit het water roept om naar huis te gaan, wordt er tegengestribbeld. “Mag ik alsjeblieft nog een rondje zwemmen, mama?”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.