Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Fietsen met Denekampse ‘wielerlegendes’ Hennie Kuiper (74) en Herman Snoeijink (71)

Bijna honderd wielrenners krijgen deze woensdag de kans om 65 kilometer te fietsen met voormalig Olympisch en wereldkampioen wielrennen Hennie Kuiper. Ook Herman Snoeijink fietst mee, hij heeft de meeste amateurzeges binnen de sport in heel Nederland behaald. Na de tocht is er voor de renners de mogelijkheid om de ‘koninginnenrit’ van de Tour de France te bekijken in het Hennie Kuiper Wielermuseum. Onder het genot van wat drinken geven Kuiper en Snoeijink zelf het commentaar bij deze etappe.

In het museum in Denekamp, waar de complete geschiedenis van Kuiper te bewonderen is, verzamelen de renners zich. “We proberen om half twaalf te vertrekken, alleen zijn de Limburgers er nog niet. Limburgers zijn altijd wat later”, lacht Hennie Kuiper. De renners vertrekken in verschillende groepen, waaronder een ‘langzame’ groep. “We hebben vier begeleiders, de langzame groep zal wat minder kilometer gaan rijden.”

icon_main_info_white_glyph

Hennie Kuiper

Hennie Kuiper (74), door velen gezien als ‘de beste wielrenner uit Nederland en één van de beste van de wereld’, is geboren in Denekamp. Hij is zonder begeleiding begonnen met wielrennen, waarna hij zich heeft opgewerkt tot de top van de wielersport. Zo werd Kuiper olympisch en wereldkampioen, en behaalde hij twee keer de tweede plek in de Tour de France.

Aardig 'pelotonnetje'

Naast wielerlegende Kuiper fietst ook Herman Snoeijink mee. “Herman heeft de meeste overwinningen bij amateurwielerwedstrijden op zijn naam, dat is heel bijzonder”, zegt ‘wielerlegende’ Kuiper. Snoeijink heeft in heel zijn leven 365 overwinningen weten te behalen binnen het amateurwielrennen. Velen noemen hem de ‘beste amateurwielrenner van Nederland’.

“We hadden wel vijftig tot zestig renners achter ons, dat was een aardig 'pelotonnetje”

De tocht van 65 kilometer werd geleid door de twee ‘wielerhelden’ van Nederland, Kuiper en Snoeijink. “Ik zat bij Hennie in de groep, we reden met z’n tweeën op kop. We hadden denk ik wel vijftig tot zestig renners achter ons, dat was een aardig pelotonnetje."

‘Koninginnenrit’

Na de wielertocht door Twente kunnen de deelnemers zich opfrissen en even wat drinken in het Hennie Kuiper Wielermuseum. Hier krijgen de deelnemende renners ook de kans om het museum van Kuiper te bezoeken en zijn geschiedenis te bewonderen. Nadat iedereen zich heeft opgefrist wordt er gekeken naar de zeventiende etappe van de Tour de France, ook wel de ‘koninginnenrit’ genoemd.

“Dat ik daaraan heb mogen deelnemen is erg bijzonder”

De Tour de France wordt echter niet voorzien van het reguliere commentaar, maar het is aan Kuiper en Snoeijink om dit te leveren. “Aan de Tour heb ik mijn hart verpand, het is een fenomeen. Dat ik daaraan heb mogen deelnemen is heel erg bijzonder”, sluit Kuiper trots af.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.