Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Schaamte en trots weerhoudt veel mensen van gang naar Voedselbank Oost Twente

Voedselbank pakketten
Beeld: Voedselbank Oost Twente

Steeds meer mensen – ook in noordoost Twente - hebben moeite om rond te komen. Een groeiend aantal van hen heeft zelfs hulp nodig om dagelijks genoeg eten te kunnen kopen. Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat 540.000 mensen in Nederland voedselhulp nodig hebben. Slechts een klein deel hiervan weet de weg naar de voedselbank te vinden.

Veel mensen, ook in de gemeenten Oldenzaal en Dinkelland, vragen geen hulp uit schaamte of omdat ze niet weten dat ze steun kunnen krijgen. De Voedselbank Oost Twente, met uitgiftepunten in Oldenzaal en Denekamp, maakt zich zorgen over deze verborgen armoede. Uit onderzoek blijkt dat slechts rond de 20 procent van de mensen die recht hebben op voedselhulp er ook daadwerkelijk gebruik van maken. Schaamte en trots weerhouden veel mensen er van zich te melden.

Schaamte als drempel

Onderzoek van Tilburg University (april 2025) toont aan dat schaamte de belangrijkste reden is waarom mensen geen voedselhulp vragen. Ze durven geen hulp te vragen of weten niet dat ze in aanmerking komen voor de steun die ze nodig hebben. Door de alsmaar duurder wordende boodschappen wordt het probleem steeds groter.

Campagne voor meer bekendheid

Om dit probleem aan te pakken, starten de voedselbanken in Nederland een campagne om voedselhulp meer bespreekbaar te maken. Ook de Voedselbank Oost Twente richt zich ons met informatie via lokale kanalen, social media en Google op mensen die in aanmerking komen voor voedselhulp, maar zich niet melden. Ook worden huisartsen, maatschappelijk werkers en gemeentelijke medewerkers opgeroepen om armoede te herkennen en mensen door te verwijzen naar de voedselbank.

“We willen graag laagdrempelig zijn voor nieuwe cliënten die recht hebben op voedselhulp.”

Voorzitter Bert Huisjes van de Voedselbank Oost Twente: “We willen graag laagdrempelig zijn voor nieuwe cliënten die recht hebben op voedselhulp. We zien dat door de stijging van de lonen en uitkering en nog meer de kosten voor levensonderhoud dat er mogelijk cliënten naast de boot vallen. Daarom hebben we besloten om iemand altijd welkom te heten als er behoefte is aan een voedselpakket. We zullen daarna samen met de client pas kijken wat de normen hier over zeggen.” Huisjes verwacht dat met deze aanpak meer cliënten gemotiveerd kunnen worden om van de voedselhulp gebruik te maken.

Voedselhulp toegankelijker

De Voedselbank Oost Twente helpt mensen die in tijdelijke financiële problemen zitten. Ze doet dit met een team van ruim 100 vrijwilligers. De voedselbank zet zich in om voedselhulp makkelijker toegankelijk te maken en voedselverspilling tegen te gaan. Het doel is de zelfredzaamheid van de mensen in deze regio te vergroten. Met de steun van de lokale gemeenschap en bedrijven kunnen voedselbanken echt het verschil maken voor de mensen die het nodig hebben.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.