Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gratis water op Enschedese festivals, waarschijnlijk vanaf begin volgend jaar

Water - kraan - drinkwater
Organisatoren van festivals, evenementen en concerten in Enschede worden volgend jaar verplicht om bezoekers tappunten voor gratis drinkwater aan te bieden.
Beeld: Thomas Hulverscheidt, via Pixabay

Enschede werkt aan nieuw evenementenbeleid, dat naar verwachting in de loop van volgend jaar ingevoerd zal worden. Dat betekent onder meer dat er met ingang van het nieuwe festivalseizoen gratis water beschikbaar moet zijn voor bezoekers.

De Enschedese gemeenteraad nam dinsdagavond bij de bespreking van de zomernota een voorstel van die strekking aan. Bij temperaturen van 25 graden of hoger worden organisatoren van evenementen, festivals en concerten in Enschede verplicht minstens 1 tappunt voor gratis drinkwater per 100 te verwachten bezoekers aan te bieden.

Hitteklachten voorkomen

Met die maatregel volgt Enschede steden als Amsterdam en Rotterdam, waar gratis water als voorwaarde wordt gesteld bij het verlenen van een evenementenvergunning. Aanleiding voor de maatregel is een advies van de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR), die hitteklachten bij festivals wil voorkomen.

De GHOR is een overheidsinstantie die geneeskundige hulpverlening biedt in geval van rampen, grote ongelukken en bij crisissituaties.

De hoofdprijs

Hete zomers komen steeds vaker voor en daarmee neemt het risico op hitteklachten bij evenementen toe. Festivals verkopen wel water, maar niet zelden wordt daar de hoofdprijs voor gerekend. Ook dat was reden voor de PvdA, D66, VOLT, Partij voor de Dieren en FvD om met het voorstel te komen gratis water verplicht te stellen bij festivals in en rond de stad. Niet onbelangrijk detail: bezoekers mogen dan ook een eigen fles of bidon meenemen.

Het voorstel werd door de hele raad gesteund.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.