Verkeer
Stuur appje
Zoek

Historische TET-Tram definitief terug naar Enschedese bodem

TET-tram 1
TET-tram lijn 1, die tussen 1908 en 1932 door Enschede naar Glanerbrug reed, komt terug naar de stad.
Beeld: Historische Sociëteit Enschede en Lonneker

TET-tramlijn 1 reed tussen 1908 en 1933 van het Enschedese Volkspark, via de Parkweg, langs het oude station, door de binnenstad en de Gonausestraat naar Glanerbrug. Eén van de rijtuigen van die lijn is bewaard gebleven. De gemeenteraad stemde dinsdagavond in met een voorstel om het voertuig terug te halen naar de stad.

Het idee om TET-tram 1 weer een plek te geven is niet nieuw. Tot op heden is daar alleen nooit geld voor vrijgemaakt. Het rijtuig is op dit moment eigendom van de Tramweg-Stichting in Overloon en wordt gerestaureerd. De gemeenteraad heeft nu 60.000 euro opgenomen in de gemeentebegroting voor restauratie, terugkeer en plaatsing.

700-jarig bestaan

Terugkeer van TET-tramlijn 1 moet in 2025 gerealiseerd zijn, als Enschede haar 700-jarige bestaan viert. ‘Deze tram is een kans om een uniek historisch object te behouden voor onze stad en kan daarmee bijdragen aan het verhaal van de stad’, staat er te lezen in het aangenomen voorstel, een ‘tramendement’ van de PvdA, mede ingediend door BurgerBelangen, D66 en GroenLinks.

20230214 Elektrische Tram Enschede 2 Foto Historische Societeit Enschede Lonneker
Lees ook
Historische TET-Tram 1 komt mogelijk tòch naar Enschede

Eerdere pogingen om de historische tram terug naar de stad te halen hadden iets van een knipperlicht: hij komt, hij komt niet, hij komt misschien toch, en toch niet... Hobbel daarbij waren ontbrekende financiën. Die is nu genomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.