Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

AutoMaatje Oldenzaal meer dan vervoersservice: 'Anders zit ik de hele dag alleen'

“Ik was hier zonder hulp niet gekomen, dan had ik een week geen boodschappen gehad”, zegt Oldenzaler Gerard Beernink, die gebruik maakt van AutoMaatje. Dit is een vervoersservice van de ANWB waarbij vrijwilligers ouderen, en mensen met een gezondheidsbeperking, ophalen en wegbrengen. Dankzij vrijwilliger Ineke Bielen is dit voor Gerard meer dan een vervoersmiddel.

“Mensen zijn zo dankbaar dat je komt, het is erg leuk om te doen”, zegt de vrijwilliger. Dat geldt ook voor gebruiker Gerard. Door zijn gezondheidsbeperking is het onmogelijk om zelfstandig naar de supermarkt of het ziekenhuis te gaan. Hij is daardoor afhankelijk van de hulp van anderen.

“Anders zit ik de hele dag alleen.”

De Oldenzaler ziet de rit met Automaatje als een uitje: “Anders zit ik de hele dag alleen in mijn huis. Nu kan ik even gezellig babbelen.” Tijdens de rit praat hij met Ineke over het verlies van zijn vrouw en zoon. “Zij heeft gevoel voor dit soort gesprekken”, zegt Gerard. Voor hen beide is het elke week een waardevol en gezellig moment.

Pijn

Ineke biedt Gerard een luisterend oor en op zijn beurt helpt hij Ineke met inparkeren. “Ik ben niet zo goed in parkeren en dan geeft hij mij aanwijzingen.” Gerard werkte jaren als buschauffeur voordat hij door een beroerte, elf TIA’s, een hartinfarct en twee hartstilstanden moeite heeft met lopen en de gehele dag pijn lijdt. Maar ze hebben het niet alleen over serieuze zaken. “We maken ook veel grapjes”, zegt Ineke lachend.

“Het geeft mij veel voldoening.”

Nadat zij twee jaar geleden haar man verloor ging zij op zoek naar vrijwilligerswerk. Ze vond dit in Oldenzaal bij AutoMaatje. Inmiddels rijdt ze al twee jaar voor de vervoersservice. “Het geeft mij veel voldoening om mensen te kunnen helpen, helemaal zo’n lieve man als Gerard”, zegt Ineke. Andersom is Gerard heel dankbaar: “Het is geweldig dat zij dit doet samen met andere vrijwilligers.”

Vrijwilligers, deelnemers en andere betrokkenen vieren het vijfjarige bestaan van AutoMaatje Oldenzaal
Lees ook
'400 gebruikers en 9300 ritten': AutoMaatje Oldenzaal al 5 jaar daverend succes
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.