Verkeer
Stuur appje
Zoek

Miljoenen voor verduurzaming vastgoed: Enschede legt daken van sporthallen vol met zonnepanelen

20230712 Diekmanhal zonnepanelen Enschede gemeente
Op de Diekmanhal worden 1134 zonnepanelen
Beeld: Gemeente Enschede

Een paar honderd zonnepanelen, warmtepompinstallaties en extra isolatie. Woensdagmiddag heeft de Enschedese wethouder Niels van den Berg het startschot geven voor de renovatie van de Pathmoshal. De gemeente grijpt de werkzaamheden aan om de sporthal direct energieneutraal te maken.

De wens van Enschede is om in 2040 al het gemeentelijke vastgoed energieneutraal te laten zijn. Het gaat om meer dan honderd panden, dus moet er flink geïnvesteerd worden. Alleen al de komende tien jaar gaat het om een bedrag van 35 miljoen euro.

Bjina 1500 zonnepanelen

Ook de sporthallen komen aan de beurt voor een verduurzamingskuur. Die van de Diekmanhal is bijna afgerond. Met de installatie van een trafokast worden op 21 juli ruim 1130 zonnepanelen in gebruik genomen. De werkzaamheden aan de Pathmoshal gaan binnenkort beginnen.

Lees verder onder de afbeelding

20230712 Pathmoshal zonnepanelen Enschede
Het bouwbord voor de Pathmoshal doet ook dienst als bijenhotel
Beeld: Gemeente Enschede

Op het dak van die sporthal aan de Veilingstraat is plek voor 350 zonnepanelen. Sport- en duurzaamheidswethouder Van den Berg onthulde woensdag het bouwbord, dat tegelijkertijd dienst doet als ‘bijenhotel’. Op het bord zijn planten geplaatst waar bijen naar nectar kunnen zoeken.

Pathmoshal blijft beschikbaar

De Pathmoshal is – los van de verduurzamingsmaatregelen – toe aan een renovatie. Denk daarbij aan vervanging van de sportvloeren. Al met al is er een bedrag van 3,6 miljoen euro gemoeid met de werkzaamheden.

Daarmee is de sporthal voor de komende twintig jaar wel geschikt voor gebruik. Tijdens de verbouwing kunnen Enschedeërs gewoon blijven sporten in de Pathmoshal. De verbouwing wordt namelijk in fases uitgevoerd. De werkzaamheden zijn naar verwachting in september 2024 afgerond.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.