Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Groen licht voor nieuwbouwwijk en plan Berg en Dal in De Lutte

Jaimi20van20 Essen202
Beeld: Twente FM

“Sociaal, betaalbaar, vrijstaand. Een mooi gemengd woningbouwprogramma, waarin iedereen aan bod komt”, zegt wethouder Jaimi van Essen. Burgemeester en wethouders van de gemeente Losser hebben groen licht gegeven voor een nieuwbouwwijk in De Lutte. En voor het bouwplan op voormalig hotel Berg en Dal.

22 woningen

Het plan is om 22 woningen te bouwen op de grond van Autobedrijf Wessels, op de hoek van de Bentheimerstraat en de Kroepsweg, Bentheimerstraat 62 en 64.

Het college verleent haar medewerking onder een aantal voorwaarden. Zo moet 70 procent van de te bouwen woningen vallen in de categorie ‘betaalbare woningen’ en minimaal vijf woningen daarvan moeten sociale huurwoningen zijn. Daarnaast moeten er voldoende parkeerplaatsen zijn en dienen zowel een groenplan als een waterhuishoudkundig plan overlegd te worden.

“Op het Luttermolenveld staan veel vrijstaande woningen en hier willen we sociale huur toevoegen.”

Gemengde wijken

Van Essen: ““Er komen vier sociale huurwoningen, acht twee onder een kapwoningen, bedoeld voor starters, zes vrije sector twee onder een kapwoningen en vier vrijstaande woningen. Dit gemengde bouwprogramma is belangrijk voor De Lutte. Op het Luttermolenveld staan veel vrijstaande woningen en hier willen we sociale huur toevoegen. Dat past ook bij het coalitieakkoord waarin we zeggen dat we woningen mixen. Niet alleen maar wijken met grote woningen of wijken met sociale huurwoningen, maar gemengd wonen in onze gemeente.”

Nieuwe bedrijfshal

Wessels bouwt op zijn terrein een nieuwe bedrijfshal. “Ook voor het bedrijf is dit een verbetering”, meent Van Essen.

Het kan nog wel even duren voor de bouw daadwerkelijk van start kan gaan. De plannen moeten door de bouwer verder ontwikkeld worden, en daarna moet de gemeente het bestemmingsplan goedkeuren. Daar kan volgens Van Essen wel een tot twee jaar overheen gaan.

Berg en Dal

Het plan voor de bouw van vijf appartementen en een vrijstaande woning op het terrein van voormalig hotel-restaurant Berg en Dal kan wat het college betreft doorgang vinden. Het voormalig hotel staat eveneens aan de Bentheimerstraat.

“Het allerbelangrijkste is dat deze 'rotte kies' aan de Bentheimerstraat verdwijnt.”

Medewerking

“Aan het plan voor de sloop van het hotel en de nieuwbouw is in september 2021 al medewerking verleend door het college”, zegt Van Essen.

Ruim een jaar later, oktober 2022, werd door de aanvrager het conceptbestemmingsplan aangeleverd. “Omdat dit bestemmingsplan niet volledig was, moest het plan aangepast worden, waarna eind maart 2023 het definitieve ontwerpbestemmingsplan bij de gemeente werd aangeleverd”, benadrukt Van Essen.

Geen zienswijzen

Het ontwerpbestemmingsplan heeft vanaf 20 april 2023 voor een periode van zes weken ter inzage gelegen. “Er zijn geen zienswijzen ingekomen en daar zijn we als college blij mee.” Van Essen denkt dat de omgeving wel content is met dit plan. “Het allerbelangrijkste is dat deze ‘rotte kies’ aan deze straat verdwijnt en dat daar mensen kunnen gaan wonen. Ik verwacht dat de gemeenteraad daar ook enthousiast over is.”

De raad vergadert hierover in oktober. Ondertussen kan wat de gemeente betreft al wel met de sloop van het pand begonnen worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.