Verkeer
Stuur appje
Zoek

Lang gekoesterde droom eindelijk werkelijkheid: Korenmolen De Hoop in Almelo opent Molenschuur

20230511 Molenschuur
De nieuwe Molenschuur van binnen
Beeld: Stichting korenmolen “De Hoop” Almelo

Na drie jaar is het zo ver: Korenmolen De Hoop kan eindelijk haar nieuwe Molenschuur laten zien. Op deze manier kan de functie als educatiemolen draaiende blijven. En zaterdag is de aanbouw voor het eerst te bewonderen. “De karakteristieke bouw past bij de molen. Het is geweldig”, aldus Gerard Pigge, bestuurslid van de stichting.

Met behulp van vrijwilligers en sponsoren is sinds 2020 gespaard om de nieuwe Molenschuur te realiseren. En het was hard nodig volgens het bestuur. “Het hokje dat we voorheen hadden, was veel te klein”, aldus Pigge. Met de nieuwe ruimte kan de molen veel beter grotere groepen ontvangen en goed de molenaars in spe opleiden.

Instructiemolen

De Hoop is al jaren een instructiemolen. Leerlingen uit de omgeving krijgen les in het oude ambacht van molenaar. Met een oppervlakte van slechts zes vierkante meter was de voormalige ruimte te klein om alle molenaars in opleiding les te kunnen geven.

Gezellig toeven

Volgens Pigge heeft corona ook nog roet in het eten gegooid: “Wij hadden een heel klein hokje waarin onze vrijwilligers konden zitten en dat was veel te klein. Toen kwam ook nog corona en zaten we echt te dicht op elkaar. Groepen die kwamen, pasten niet in de molen zelf. Ook de excursiemogelijkheden en de al aanwezige winkel moesten uitgebreid en verbeterd worden. Dat ging alleen lukken met een ruimte waarin ook een kopje koffie aangeboden kan worden en waarin het gezellig toeven is.”

Mooie aanwinst

Volgens het bestuur is de Molenschuur een mooie aanwinst met karakteristieke eigenschappen van de Molen die erin terugkomen. Het heeft betere faciliteiten voor molenaars, molenaars in opleiding, vrijwilligers en bezoekers. "Hiermee hebben we onze mooie Almelose molen een verbeterde uitstraling kunnen geven en kunnen we een bijdrage leveren aan de sociale activiteiten in het Nieuwstraatkwartier. Daarmee kunnen we meer mensen kennis laten maken met het vak van molenaar, de werking en de historie van onze mooie molen", aldus het bestuur.

Minimarkt

Het is geen toeval dat zaterdag 13 mei de opening is; het is dan namelijk Nationale Molendag. Er was geen beter moment om de uitgekomen wens van de Molenschuur te vieren. Op zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur staan de deuren wagenwijd open en zijn er een tal van activiteiten gepland.

Op het terrein van de molen is er een minimarkt waar Bolletje staat met een kraampje en er worden pannenkoeken gebakken. Verder is er muziek en dans en zijn er verschillende oude ambachten te vinden. Zo kunnen mensen het dorsen van het graan zien, het eetbare deel van het graan wordt dan losgemaakt van het stro. Van het graan worden vervolgens koekjes en brood gebakken. Verder nemen de molenaars de bezoeker mee op excursie naar het bovenste deel van de Molen.

icon_main_info_white_glyph

Opening Molenschuur

Zaterdag 13 mei van 10.00 uur tot 16.00 uur
Korenmolen De Hoop, Nieuwstraat 71a

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.