Verkeer
Stuur appje
Zoek

Kunstwerkplaats De Möllerwerf biedt leer-werkplek voor creatieve drop-outs

ROC-studenten die vastlopen op school en even helemaal niet meer weten welke kant ze op willen, krijgen de kans om in Kunstwerkplaats De Möllerwerf in Hengelo mee te doen aan het project PASTA. Dat staat voor een passende stage waarin jongeren kunnen onderzoeken wat het beste bij ze past. Doel is ook om jongeren hun talenten te laten ontdekken en zo te voorkomen dat ze voortijdig afhaken.

Project

In de kunstwerkplaats in de Hengelose haven hebben jongeren de afgelopen maanden meegedaan aan verschillende workshops. Het project heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen: De jongeren zijn uitgedaagd om uit hun comfort-zone te komen en dat heeft ervoor gezorgd dat ze zelfverzekerder zijn, angsten hebben overwonnen en vaker 'ja' durven zeggen tegen de dingen die op hun pad komen. Dinsdag was de feestelijke afsluiting voor de jongeren, hun ouders en andere betrokkenen.

De leerlingen lopen bijna die hele middag, net als gedurende het project, als koppeltjes rond in De Möllerwerf en worden ook twee aan twee uitgenodigd om de door hun behaalde certificaten te ondertekenen. De aanwezige ouders kijken trots toe. Zij zijn nauw betrokken bij dit project en kunnen volmondig beamen dat hun kroost nu de neus de goede kant op heeft staan.

Schooluitval voorkomen

Els Falkmann begeleidt de leerlingen vanuit het ROC van Twente. Ook zij is enthousiast over het project: “De leerlingen zitten nu ‘in de flow’; ze kunnen nu beter een keuze maken. Ze hebben ontdekt wat hun creatieve talenten zijn, hebben zich kunnen oriënteren en weten nu welke beroepsrichting het moet worden.” Falkmann reikt de certificaten uit en heeft voor elke leerling een persoonlijk woord.

"De studenten die meedoen zijn uitgevallen om allerlei redenen", zegt Falkmann. "Eigenlijk is het traject bedoeld om schooluitval te voorkomen, studenten te laten ervaren en ze uit te dagen om nieuwe keuzes te maken." Dat is niet mogelijk zonder goede begeleiding van vakmensen uit de praktijk: "Sommige leerlingen beginnen heel bescheiden aan dit project, maar gaandeweg zijn ze sociaal betrokken geworden, hebben ze goed leren samenwerken en nieuwe dingen kunnen uitproberen.”

  • 20230704 pasta project mollerwerf vlinders1
    Het opkweken van Vlinders was één van de workshops in De Möllerwerf.
    Beeld: 1Twente
  • 20230704 pasta project mollerwerf vlinders3
    Het opkweken van Vlinders was één van de workshops in De Möllerwerf.
    Beeld: 1Twente

Nieuwe dingen uitproberen

De deelnemende studenten kijken allemaal terug op een leerzame tijd. "Ik heb veel dingen gedaan, die ik nog nooit gedaan heb, zoals lassen. Dat vond ik wel mooi, een beetje bezig zijn", zegt Max. Ook Kevin heeft dingen gedaan die hij normaal gesproken niet doet. "Normaal zou ik geen dingen doen, waar ik nog geen ervaring mee heb, maar hier werd je echt gemotiveerd om het wel te doen." Senna zegt juist zelfverzekerder te zijn geworden door dingen samen te doen, zoals meehelpen bij het inrichten van een expositie.

“Ik heb veel dingen gedaan, die ik nog nooit gedaan heb, zoals lassen. Dat vond ik wel mooi, een beetje bezig zijn.”

Creatieve workshops

Irma Bruggeman, directeur van Kunstwerkplaats De Möllerwerf, vertelt over de verschillende workshops die de studenten konden volgen. Dat ging van houtskooltekenen en tekenen in VR tot beeldhouwen en vlinders kweken. "De workshops mochten ze zelf uitkiezen, waardoor ze het gevoel kregen ook de regie te hebben en niet ergens verplicht aan mee te moeten doen." Alle jongeren die hebben meegedaan zijn ook steeds blijven komen. Ze waren zo druk met de workshops, dat ze op een gegeven moment zelfs hun mobiele telefoon lieten liggen. "Als dat gebeurt bij een jongere, dan is er wel iets bijzonders aan de hand", lacht Bruggeman.

“Ze waren zo druk met de workshops, dat ze op een gegeven moment ook hun mobiele telefoon lieten liggen. Als dat gebeurt bij een jongere dan is er wel iets bijzonders aan de hand.”

Verbinding maken

Wethouder Marie-José Luttikholt, die ook aanwezig is, zegt onder de indruk te zijn van het project. "Het is echt fantastisch, want hier komt alles bij elkaar. Je hebt leerlingen die uitvallen, die onzeker zijn of jongeren die niet zo goed weten wat ze willen. Door hier te komen in deze maakplaats kunnen ze hun eigen talenten ontdekken en ervaren wat kunst met ze doet en ook verbinding maken met de normale wereld. Hoe mooi is dat!"

  • 20230704 pasta project mollerwerf vlinders2
    Ouders en leerlingen bij de afsluiting van het project
    Beeld: 1Twente
  • 20230704 pasta project mollerwerf vlinders jongeren1
    Ouders en leerlingen bij de afsluiting van het project
    Beeld: Gerda Minkjan
  • 20230704 pasta project mollerwerf kevin senna
    Ouders en leerlingen bij de afsluiting van het project
    Beeld: Gerda Minkjan
  • 20230704 pasta project mollerwerf vlinders senna 1
    Ouders en leerlingen bij de afsluiting van het project
    Beeld: Gerda Minkjan
  • 20230704 pasta project mollerwerf max nick1
    Ouders en leerlingen bij de afsluiting van het project
    Beeld: 1Twente

Vlinders

Linda Schlundt Bodien, die namens het Expertise Centrum Inclusief Onderwijs bij het PASTA-project betrokken is, zegt in haar toespraak: “Je bent echt welkom bij Irma Bruggeman in De Möllerwerf. Heel erg bedankt!” Net als de vlinders die Irma na de certificaat-uitreiking vrij laat, zijn de leerlingen ook uit hun cocon gekropen en slaan nu hun prachtige vleugels uit.

De samenwerking tussen de kunstwerkplaats en het ROC van Twente krijgt een vervolg en wordt in januari verder uitgebouwd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.