Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse Verkiezingskaart | Zo stemde jouw wijk voor de Provinciale Staten (en zo groot werd BBB)

In slechts één postcodegebied in Twente kwam de BoerBurgerBeweging afgelopen woensdag niet als een van de drie grootste partijen uit de stembus. Dat blijkt uit analyse van de verkiezingsuitslagen in bijna 350 stemlokalen in de regio. In veruit de meeste wijken was nieuwkomer BBB duidelijk de grootste. Benieuwd naar hoe jouw wijk stemde? 1Twente presenteert de Twentse Verkiezingskaart.

BBB behaalde afgelopen woensdag bijna een derde van de stemmen in Overijssel en komt daardoor met 17 zetels binnen in de Provinciale Staten. In geen enkele gemeente in Nederland was het percentage BBB-stemmers zo groot als in Tubbergen (58,8 procent). Op één plek in de gemeente Dinkelland was het echter nóg bonter: van de 707 kiesgerechtigden die zich meldden bij Gasterij De Smid, het enige stemlokaal in Lattrop-Breklenkamp, kleurden er 550 een rondje bij de BoerBurgerBeweging rood. Maar liefst 77,8 procent.

UT doet niet mee

Er zijn maar weinig Twentse postcodes die op de kaart met grootste partijen niet 'BBB-groen' kleuren. Zes, om precies te zijn. Drie in Rijssen, waar de SGP traditiegetrouw de grootste is, en drie in Enschede. In 7511 (binnenstad) en 7513 (Horstlanden-Veldkamp) werd GroenLinks het vaakst gekozen.

20230316 Tu BB Bergen voxpop
Lees ook
TuBBBergen: nieuwkomer BBB boekt grootste winst in Tubbergen en verpulvert veertigjarige CDA-macht

In 7522 (UT en Walhof-Roessingh) is er een opvallende grootste partij: Volt. Dit is overigens vooral te danken aan het stembureau op de campus van de Universiteit Twente. Daar ging ruim 35 procent van de stemmen naar de pro-Europese partij en slechts 2,4 procent (22 stemmen) naar de BBB. De studenten zorgen er daarmee voor dat de BBB over de hele wijk genomen niet in de top drie staat, als enige plek in Twente. GroenLinks en PvdA hebben er meer stemmen gekregen.

Zelf ontdekken

De kleurenkaart met grootste partijen is wellicht wat eentonig. Daarom is het des te interessanter om de kaarten met de tweede en derde partijen te bekijken. Of om een vergelijking te maken met de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen van 2019. Hoewel in de meeste plattelandsgebieden hier toch CDA (en VVD) opduiken, zijn er ook verrassende dingen te ontdekken.

20230316 BBB Carla Evers BoerBurgerBeweging verkiezingsavond PS23 Provinciale Staten Zwolle Provincie Overijssel
Lees ook
BBB boekt megawinst in Overijssel, maar het wordt nu geen makkie (FvD en CDA verliezen flink)

Bijvoorbeeld: was Forum voor Democratie vier jaar geleden nog in meer dan twintig Twentse postcodes de grootste partij, nu komt de partij nog maar één keer voor in een top drie. Het gaat om Nieuwstraatkwartier (7605) in Almelo, op plek drie achter BBB en PVV. Ook opvallend: in Langeveen (7679) heeft JA21 de enige top 3-notering.

icon_main_info_white_glyph

Uitleg Verkiezingskaart

Klik op een gebied voor de drie grootste partijen in de betreffende wijk (4-cijferige postcode). Klik op één van de puntjes op de kaart voor de uitslag van het betreffende stemlokaal. Inzoomen kan met de touchpad of -screen of door de toets CTRL in te drukken en tegelijkertijd te scrollen met de muis.
Om een kleurenkaart met de tweede of derde partij per postcodegebied te openen - of de grootste partijen bij de verkiezingen in 2019 - klik dan links bovenin op het betreffende onderwerp.
De Verkiezingskaart is tot stand gekomen op basis van de verkiezingsuitslagen zoals die door de veertien Twentse gemeenten zijn gedeeld. Bij de postcodevlakken is uitgegaan van de postcodes van de stemlokalen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.