Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuwe eisen tegen 'wildgroei', maar Enschedese wethouder denkt nog niet aan vierde windturbine

20230515 Windturbines Usselo Boekelo Pondera situatieschets
Een impressie van hoe windturbines in bij Usselo eruit kunnen zien.
Beeld: Pondera Consult (Energievisie, 2021)

Om een 'wildgroei' van losse windturbines tegen te gaan, heeft het provinciebestuur besloten om in Overijssel alleen nog maar clusters van minimaal vier turbines toe te staan. Enschede heeft - onder voorbehoud - twee of drie windturbines ingetekend langs de N18 bij Usselo. Dat zou dus moeten betekenen dat er eentje bij moet, vindt D66. Maar wethouder Niels van den Berg heeft nog geen haast.

Met hun voorstel, dat vorige week in de Provinciale Staten werd aangenomen, lopen BBB, VVD, PvdA, GroenLinks en SGP vooruit op het beleid dat zij als nieuwe coalitie willen gaan uitvoeren. Dat lijkt zich wat windenergie betreft te beperken tot clusters. Een coalitieakkoord wordt op zeer korte termijn verwacht, maar is niet rond voor 1 juli. Vanaf die datum kunnen commerciële partijen zich bij de provincie melden voor een vergunning voor windturbines. De nieuwe coalitiepartners willen voorkomen dat er direct een 'versnippering' ontstaat in het landschap.

Drie windturbines bij Usselo

Uitkomst van het voorstel is dat nieuwe aanvragen voor windturbines niet in behandeling worden genomen tot medio juli, als naar verwachting het kersverse college van Gedeputeerde Staten formeel het nieuwe windbeleid vaststelt. Maar voor de gemeente Enschede kan dat nieuwe beleid nog meer gevolgen hebben. De gemeenteraad heeft immers langs de N18 ten zuiden van Usselo onder voorwaarden een zoekgebied vastgesteld voor twee of drie windturbines.

Pexels pixabay 33062
Lees ook
Enexis over gewijzigde Twentse energieplannen: 'In huidige vorm onhaalbaar'

Dat zou betekenen dat er minimaal één turbine bij zou moeten komen of dat er helemaal geen windturbines komen, met alle gevolgen van dien voor het Enschedese aandeel in de afspraken binnen de Regionale Energiestrategie. Bovendien stuurt netbeheerder Enexis vanuit oogpunt van de capaciteit op het elektriciteitsnet juist aan op meer windenergie. D66-raadslid Maschja Baas vroeg eerder deze week in het vragenuur van de gemeenteraad of het college van plan is om die extra windturbine toe te voegen.

Afstandsnormen

De wethouder laat doorschemeren geen haast te hebben met zo'n 'kamikaze-actie'. Hij wil zich houden aan het besluit van de gemeenteraad, namelijk dat er hooguit voor drie windturbines plek is langs de N18. "Maar we gaan de komende maanden wel in kaart brengen wat dit voor ons betekent", aldus Van den Berg. Voor D66 duurt dat te lang. Van den Berg: "Maar we hebben sowieso afgesproken dat wij willen wachten tot er meer bekend is over afstandsnormen."

20230613 Visualisatie Broekheurnerweg Braamweg Pure Energie
Lees ook
Pure Energie wil windpark bouwen op enkele honderden meters van grens met Enschede

Landelijk lopen er nog onderzoeken en procedures die erop zijn gericht om nieuwe afstandsnormen voor windturbines vast te stellen, waarbij rekening wordt gehouden met (laagfrequent) geluid, lichtschittering en slagschaduw. De verwachting is dat er geen nieuw beleid is voor medio 2024. Tot die tijd houdt de gemeente Enschede een pas op de plaats. Vlak over de gemeentegrens, in Buurse, is inmiddels wel een initiatief gestart voor een windpark van vier of vijf turbines.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.