Verkeer
Stuur appje
Zoek

Anne uit Almelo plaatst zich voor het EK schilderen: ‘Ik moet 280 uur trainen’

Schermafbeelding 2023 07 03 om 13 20 51
Anne Eerdman aan het werk op het NK
Beeld: Anne Eerdman

De 22 jarige Anne Eerdman uit Almelo is hard aan het trainen voor een EK. Niet voor het EK voetbal of een andere sportwedstrijd, maar ze traint voor het EK schilderen dat wordt gehouden in Gdańsk. “De tijd wordt korter en het komt serieus dichtbij. Het wordt steeds spannender.”

De Almelose studeert aan de schildersvakopleiding in Hengelo en daarnaast werkt ze bij Wissink Schilders en Spuiters in Albergen. “Van een oud collega, die zelf had meegedaan, hoorde ik van de schilderwedstrijd in Nederland. Daar wilde ik ook aan meedoen want ik wil mezelf verder ontwikkelen, dus heb ik me via school aangemeld”, vertelt Anne. Maar helaas, Anne kon niet meedoen aan de vakwedstrijd voor het (v)mbo. Een studiegenoot was haar voor met aanmelden dus voor Anne was er geen plek meer in de kwalificatiewedstrijd. “Twee dagen voor die wedstrijd, trok hij zich terug, waardoor ik alsnog mee kon doen aan die wedstrijd.”

NK in Amsterdam

Anne bewees zichzelf in de kwalificatiewedstrijd en mocht door naar het NK: Skills The Finals in RAI Amsterdam. Het NK duurde twee dagen lang: op 23 en 24 maart. “Je bent in die twee dagen met een paneel bezig”, legt Anne uit. Op dat paneel moeten verschillende opdrachten uitgevoerd worden en volgens de Almelose gaat dat alle kanten op. “Er is een verrassingsopdracht die op snelheid is gebaseerd, maar soms kan het ook zijn dat ik ineens een deur moet aflakken of iets moet behangen.” Daarnaast is er ook nog een decoratieve opdracht waarin Anne’s creativiteit bekeken wordt. “Bij die opdracht mag je zelf iets bedenken. Op het NK heb ik het meisje met de parel gemaakt op een abstracte manier met een betonlook. De parel had ik gemaakt van glas in lood.”

Schermafbeelding 2023 07 03 om 13 30 04
Het meisje met de parel door Anne gemaakt
Beeld: Anne Eerdman

Gdańsk

Het NK in Amsterdam won de 22 jarige schilder. Toch was het niet meteen zeker of ze door mocht naar het EK. “Ik had eigenlijk te weinig punten om door te gaan”, zegt Anne. “Maar naast je geleverde werk, kijken ze ook naar je motivatie. De jury gaat met je in gesprek en kijkt naar hoe je als persoon bent en hoe gemotiveerd je voor dit werk bent. Door dat gesprek mocht ik uiteindelijk door naar het EK.”

Nu is Anne hard aan het trainen voor de Europese wedstrijd in Polen. “Ik moet 280 uur trainen.” Het trainen doet ze bij haar werkgever en op school. “Op school helpen ze mij erg goed. Daar staan dezelfde soort werkstukken die ik op het EK kan verwachten. Zo ben ik de ene dag aan het behangen en de andere dag werken we aan een decoratietechniek.”

Van 4 tot 9 september moet Anne laten zien wat ze kan op het EK in Gdańsk. “Ik ben nog niet zenuwachtig maar dat komt nog wel”, lacht ze. “De tijd wordt korter en het komt serieus dichtbij. Het wordt steeds spannender.”

Schermafbeelding 2023 07 03 om 13 21 06
Anne tijdens het NK in Amsterdam
Beeld: Anne Eerdman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.