Verkeer
Stuur appje
Zoek

Niet weg te denken op het Hogeland: Gerrit (68) stopt na ruim halve eeuw met zijn sigarenzaak in Enschede

In 1964 stapte Johan Holtslag een sigarenzaak aan de Malangstraat in Enschede binnen. Hij verkocht er een grafsteen aan de vrouw van de overleden eigenaar. Maar het zou niet lang duren of Holtslag nam de hele gemakswinkel over. Deze vrijdag, na 51 jaar zelf achter de toonbank te hebben gestaan, doet jongste zoon Gerrit (68) de deuren voor de laatste keer dicht. Het einde van een tijdperk op het Hogeland.

Te midden van de naoorlogse nieuwbouwwijk, ontstond er in de loop der jaren rond de kruising van de Malangstraat en Madioenstraat een heus winkelcentrumpje. Er was een supermarkt, een slager, een groenteboer ... én een sigarenwinkel. Aanvankelijk was die winkel van de familie Bijen. In 1964 nam Johan Holtslag de zaak en het huis over van de eigenaresse, die het wilde verkopen na het overlijden van haar echtgenoot.

Van sigarenwinkel naar postkantoor

Als jongste in het gezin met drie kinderen zette Gerrit Holtslag in 1972 zijn eerste stappen in de winkel van zijn ouders. Hij stelde als 17-jarige direct voor om het over een andere boeg te gooien. "Ik moest iedere keer met de fiets op stap", zegt Holtslag. "Waarop ik voorstelde of we geen postzegels konden verkopen. 'Waarom worden jullie geen postagentschap?', werd er toen gezegd."

“Door de jaren heen heb ik van alles verkocht, van horloges tot portemonnees. Alles waar een beetje handel in zat, heb ik wel geprobeerd”

En zo geschiedde. De sigarenwinkel werd een postkantoor en nog veel meer. "Door de jaren heen heb ik van alles verkocht, van horloges tot portemonnees", weet Holtslag. "Alles waar een beetje handel in zat, heb ik wel geprobeerd." Maar de tijd dat zo'n beetje iedereen rookte is wel voorbij. Veel sigarenwinkels - alleen al op het Hogeland waren er ooit negen - hebben de deuren gesloten, maar Gerrit Holtslag houdt het zelfs twee jaar na zijn eerste pensioensuitkering nog vol. "Er komen steeds weer nieuwe dingen bij. Nu is Moneygram (geldtransacties naar het buitenland, red.) heel populair."

Tranen in de ogen

Maar nu, na 51 jaar in de winkel te hebben gestaan, is het voor Gerrit Holtslag mooi geweest. Het is tijd om samen met echtgenote Miriam van zijn pensioen te gaan genieten. Al zal hij de vrije tijd ook gaan doorbrengen bij zijn geliefde voetbalclub De Tubanters en achter het fornuis. "Het wordt tijd dat ik zelf aardappels kan koken en een speklapje kan maken."

icon_main_info_white_glyph

Twee keer raak in één maand

Als postkantoor kwamen klanten natuurlijk ook voor hun staatsloten of krasloten naar Holtslag. De hoofdprijs is er nooit gevallen. "Maar wel twee keer 100.000 gulden", weet Gerrit Holtslag nog goed. "Dat was in 1997. En het bijzondere is dat dezelfde prijs in die maand niet één, maar zelfs een tweede keer viel."

De wijk Hogeland, dat al weinig ontmoetingsplekken heeft, verliest daarmee wel een centrale voorziening. "De winkel heeft echt een sociale functie gehad. Ik heb wel eens tegen de gemeente gezegd: geef me wat subsidie en ik zet hier een koffieapparaat neer. Daar konden ze wel om lachen." Bijna alle wijkbewoners kennen de sigarenzaak. "De meeste mensen vinden het jammer, sommigen staan hier zelfs met tranen in de ogen. Maar ze snappen het wel."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.