Verkeer
Stuur appje
Zoek

Pure Energie wil windpark bouwen op enkele honderden meters van grens met Enschede

20230613 Visualisatie Broekheurnerweg Braamweg Pure Energie
Situatieschets van het beoogde windpark in Buurse, gezien vanaf de Braamweg.
Beeld: Pure Energie

Vier of vijf windturbines op - bijna letterlijk - steenworp afstand van de gemeentegrens van Enschede. Dat is het plan dat Pure Energie en Energiecoöperatie Haaksbergen voor ogen hebben. De turbines zijn beoogd in het buitengebied van Buurse, tussen de Oude Buurserdijk, Hegebeekweg en Berktepaalweg. Niet ver van het gebied waar onlangs commotie ontstond toen windenergie als mogelijkheid werd besproken met de bewoners van de Enschedese buurtschap Broekheurne.

De plannen voor Windpark Oude Buurserdijk verkeren nog in een pril stadium, zeggen de initiatiefnemers. Het gaat om vier of vijf turbines met een tiphoogte (mast plus wieken) van 280 meter. "Grotere windmolens wekken meer duurzame elektriciteit op", stellen Pure Energie en Energiecoöperatie Haaksbergen (ECH). De verwachte opbrengst van de turbines is naar schatting goed voor 85 procent (bij vier windmolens) of 105 procent (bij vijf windmolens) van het totale elektriciteitsgebruik in de gehele gemeente Haaksbergen.

Plan opstellen

Er lopen nog geen formele procedures voor bijvoorbeeld een vergunningaanvraag. Wel is het de bedoeling dat er binnenkort een 'principeverzoek' wordt ingediend bij de provincie Overijssel. De provincie is bevoegd gezag als het gaat om grotere windprojecten. De kans op een 'ja' lijkt groot. Binnen de Regionale Energiestrategie is het gebied bij Buurse door de gemeenteraad van Haaksbergen aangewezen als potentiële locatie voor windenergie.

De potentiële locatie van de voor Enschede dichtstbijzijnde windturbine. De andere turbines zijn voorzien in het gebied tussen de Hegebeekweg, Oude Buurserdijk en de Berktepaalweg.

Wel moeten Pure Energie en de energiecoöperatie eerst een plan opstellen, voordat er een vergunning aangevraagd kan worden. In zo'n plan moet rekening worden gehouden met de regelgeving. Over hoe die regelgeving er straks gaat uitzien, is nog wel wat onduidelijkheid. Op dit moment wordt er landelijk nagedacht over nieuwe afstandsnormen rond windturbines. Welke richting die regels opgaan, wordt waarschijnlijk na de zomer duidelijk.

Lokaal eigendom

Hoe dan ook denkt Pure Energie dat er plek is voor vier of vijf windturbines in het gebied dat een kleine kilometer ten zuiden van Het Rutbeek ligt. De dichtstbijzijnde turbine ten opzichte ligt op ruim 300 meter van de gemeentegrens. Omdat het windpark voor de helft in eigendom komt van de lokale energiecoöperatie, kunnen omwonenden mede-eigenaar van het windpark worden.

Daarnaast is het de bedoeling dat er een fonds wordt opgericht waarin vijftien jaar lang 50 cent per geproduceerde Megawattuur wordt gestopt. De inschatting is dat zo 60.000 tot 75.000 euro voor projecten in de omgeving ter beschikking komt. Op 22 juni is er van 19.00 tot 21.00 uur een informatiebijeenkomst voor omwonenden bij Zaal Winkelman aan de Broekheurnerweg 52 in Buurse.

Gesprek in Broekheurne

Hoewel het beoogde windpark binnen grondgebied van Haaksbergen valt, ligt het gebied direct aan de grens met de Enschedese buurtschap Broekheurne. Daar ontstond eerder dit jaar commotie onder bewoners, toen er een inloopbijeenkomst werd aangekondigd over windenergie. Enkele grondeigenaren hadden toen wel oren het plaatsen van windturbines. De inloopbijeenkomst was onderdeel van een 'gebiedsproces' en bedoeld om de reacties van directe omwonenden te peilen. Op basis van de geluiden uit de omgeving is vervolgens besloten om verder geen vervolg te geven aan de ideeën voor windenergie.

Windturbine broekheurne videostill
Lees ook
Windturbines tussen Enschede en Buurse van tafel, wel steun voor groot zonneveld
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.