Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twente FM stopt samenwerking met Omroep Almelo en verbiedt overname content en radio-uitzendingen

20230627 MengpaneelAlexey ruban 73o Fz Z5x w unsplash
Foto ter illustratie
Beeld: Unsplash

Twente FM zal na aankomende zondag (2 juli) niet meer te horen zijn op AAFM, de lokale radiozender van Almelo. Het gaat om vier programma’s die elke werkdag tussen 7.00 uur en 19.00 worden uitgezonden. Twente FM is een merk van RTV Noordoost Twente. Twee jaar lang werkte de omroep samen met Omroep Almelo.

Volgens RTV Noordoost Twente is het vertrouwen in de samenwerking ernstig geschaad, omdat Omroep Almelo een uitzendvergunning heeft aangevraagd bij de gemeente Wierden. Dat is nu onderdeel van het uitzendgebied van RTV Noordoost Twente. “Het is jammer dat de samenwerking is geklapt”, zegt bestuurslid van RTV Noordoost Twente Jordy Goorman.

Alles van de site

Naast dat Omroep Almelo de uitzendingen van Twente FM uitzond op AAFM, wisselden de twee ook artikelen en videoproducties uit. “Aan het einde van deze week moeten alle uitingen van Twente FM verwijderd zijn van de websites van Omroep Almelo. We hebben de bevestiging gekregen van de Almelose omroep dat ze dat gaan doen”, aldus Goorman.

Tegelijk besloten

Voorzitter van Omroep Almelo Lieneke Bolhuis zegt ook de samenwerking te hebben stopgezet. Dat is maandagavond in een bestuursvergadering besloten. “Met ingang van 3 juli zetten we de radio-uitzendingen niet meer door van Twente FM. We hebben tegelijk het besluit genomen, onafhankelijk van elkaar. Het valt zo goed samen. Gisteren hebben we besloten prima zelf te kunnen voorzien op de zender”, aldus Bolhuis.

Andere programmering

Het zijn zestig radio-uren per week waarin Twente FM voorzag bij AAFM. Onder andere de programma’s ‘Twente wordt wakker’ en ‘Door de Middag’ zijn straks niet meer te horen in Almelo. Bolhuis zegt dat de uren opgevuld gaan worden met eigen programmering en die van andere lokale omroepen. Dat zijn RTV Sternet (Haaksbergen), Radio 350 (Rijssen-Holten) en Hofstreek Omroep (Hof van Twente). De vier omroepen hebben onlangs een intentieverklaring getekend om een streekomroep te vormen in Twente.

Wierden

De reden voor Omroep Almelo om in Wierden een licentie te bemachtigen, is een vanzelfsprekende volgende stap volgens Bolhuis: “In de huidige samenwerking is het een logische stap, gezien de ligging van Wierden. We schatten onze kansen heel reëel in. De gemeente Wierden moet onafhankelijk advies doen, net als in Almelo.”

icon_main_info_white_glyph

Eén licentiehouder per gemeente

Per gemeente wijst het Commissariaat voor de Media één lokale omroep aan die de licentie krijgt voor uitzending op de lokale FM- en tv-zender, op advies van de gemeenteraad. Die omroep verzorgt dan vijf jaar het media-aanbod voor die gemeente. Een omroep mag in meerdere gemeenten aanspraak maken op een licentie. In Wierden verloopt de huidige licentie op 7 oktober.


In de gemeente Almelo is Stichting Lokale Omroep Almelo (AAVISIE) de licentiehouder tot (in ieder geval) 23 februari 2024. Dan wordt die licentie opnieuw toegewezen.

Gebrek aan transparantie

RTV Noordoost Twente laat weten de gang van zaken te betreuren in een persbericht: “Stichting Omroep Almelo heeft nagelaten om RTV Noordoost Twente te informeren over hun intentie om uit te breiden naar het gebied van Wierden.” Goorman vult aan: “Het is jammer dat de samenwerking geklapt is. De belangrijkste reden voor opzeggen is het gebrek aan transparantie. We hadden er ten minste samen over kunnen praten, overleg is er nooit geweest.”

Streekomroep

In de toekomst wil de overheid van ongeveer 230 lokale omroepen naar tachtig streekomroepen. Volgens Goorman zit Omroep Almelo niet meer aan de overlegtafel voor de vorming van een streekomroep met RTV Noordoost Twente. “Ze zetten zichzelf buiten spel bij de initiatieven vanuit ons en onze partner 1Twente voor een streekomroep. Ze hebben zelf een initiatief, daar gaan ze misschien op focussen.”

Volgens de voorzitter van Omroep Almelo lopen er nog gesprekken met 1Twente om een streekomroep te vormen. “Er zijn binnen Twente nog diverse mogelijkheden, maar ik wil er niet te veel over zeggen want er komen nog gesprekken met 1Twente. Wij herkennen ons er niet in dat de samenwerking niet loopt met RTV Noordoost Twente.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.