Verkeer
Stuur appje
Zoek

Dichter uit Almelo schrijft samen met Utrechter poëzie voor mannen 'Niks om voor te schamen'

Gedichten over de mentale gezondheid van mannen. Niet heel gebruikelijk, maar wel taboedoorbrekend. “Dichten over je gevoel is niet zo mannelijk. Juist daarom doen we het. Omdat open zijn knap is om te doen en het is best mannelijk”, zegt Almelose dichter Bjorn Blom. Samen met Utrechter Alex Panhuizen maakte hij de gedichtenbundel ‘En nu echt?’

De bundel staat vol met gedichten over leven en dood, (mislukte) relaties, de maatschappij en mannen emoties. Ook staat er een Twents gedicht in de bundel. “Als Twentenaar wil je het toch graag luchtig houden”, zegt Blom. ‘Da’s niet best, doe nu maar pils’, was de manier om in zijn vriendengroep over gevoel te praten. Met het boekje willen de dichters laten zien dat af en toe je gevoel toelaten zo slecht nog niet is.

De stoere zijn

Bij 1Twente Vandaag vertelt het duo over het feit dat mannen minder goed over hun gevoel kunnen praten. Presentator van het programma Niels Veurink zegt geen moeite te hebben om over zijn gevoel te praten. Mede-presentator Julian Vriend voelt het toch anders: “Het is een vorm van schaamte, het algemene gevoel dat je er voor iedereen moet zijn.” Dichter Blom reageert: “Je moet de stoere zijn. Als je de vraag krijgt ‘hoe gaat het?’, dan ga je zeggen dat het goed gaat, ondanks dat het slecht gaat. Daarom is de titel van de dichtbundel ‘En nu echt?’ Die vraag beantwoorden voor mannen is bijna een dagtaak.”

Uitlaatklep

De aanleiding voor Blom om gedichten te gaan schrijven, was geen leuke zegt hij: “Toen ik nog in Almelo woonde op mijn zestiende, heb ik mijn beste vriend verloren aan zelfmoord. Dat was zo vreselijk en ik kon er met niemand voor praten. Schrijven was voor mij de uitlaatklep. Ik kon hem niet terugkrijgen, maar ik kon wel schrijven. Als je iets op papier zet, accepteer je pas dat het echt is gebeurd. Dat is iets heel moois. Ik hoop dat mannen zich herkennen in onze verhalen en wel gaan praten over hun gevoel.”

Geen ruimte

Voor Panhuizen was er tijdens het opgroeien weinig ruimte voor praten over gevoelens: “Ik kom uit een Brabants ondernemers gezin, dat zal voor een Twents gezin niet anders zijn. Nuchter, hard werken en het moet vooral gezellig blijven. Voor echte gevoelens is er geen ruimte, want de klant roept weer. Ik moest het uiteindelijk ook ergens kwijt, dat doe je niet aan de eettafel. Dus ik ging maar schrijven, want daar was ik goed in.”

20230626 IMG  Strijkplankpoëzie in Tivoli
Bjorn Blom (l) en Alex Panhuizen (r) tijdens hun voorstelling 'Het gaat goed hoor' in Tivoli Vredenburg
Beeld: Ward Mevis

Strijkplank als podium

In Utrecht vormde het duo zich toen de mannen daar beiden kwamen te wonen. “Mijn beste vriendin woonde bij Bjorn in het studentenhuis. Zij stelde voor dat Alex en ik een biertje gingen drinken, omdat we beiden over ons gevoel schreven”, aldus Panhuizen. En zo geschiede. De gedichten werden gebundeld en voor de huisgenoten trad het duo voor het eerst op. En wat doe je als geen hoge tafel hebt waarvan je een gedicht kan voorlezen? Dan pak je er een strijkplank bij. “Mannen die niet goed kunnen strijken, kunnen ook vaak niet over hun gevoel praten. Vandaar de naam Strijkplankpoëzie.”

'Het gaat goed hoor'

De twee mannen doen ook theatervoorstellingen. Daarbij combineren ze de gedichten met cabaret. “Zo houden we zware onderwerpen luchtig. We proberen ook uit te stralen dat praten over gevoel heel normaal is. Gevoelens die we hebben, zijn legitiem.”, aldus Blom. De voorstellingen zijn nog niet allemaal bevestigd, maar de volgende van ‘Het gaat goed hoor’ is op 20 september in Almere.

“Schouders eronder en je mag niet huilen”

Blom denkt dat vrouwen ook niet altijd over hun gevoel praten, maar dat het voor mannen wordt verheerlijkt. “Schouders eronder en je mag niet huilen is het motto. Ruim twee keer zoveel mannen als vrouwen stappen uit het leven. Wat veel van die mannen gemeen hebben, is dat ze er niet over praten. We willen laten zien dat je af en toe gevoel moet toe laten. Er is niks om je voor te schamen, want elke man heeft gevoelens.”

icon_main_info_white_glyph

113 zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfmoord? Er is hulp. Praat vandaag nog met iemand. Bel daarvoor 113 of ga naar de website van zelfmoordpreventie www.113.nl.

Geen standaard boekpresentatie

'En nu echt?' is het eerste boek van de twee mannen. Het idee is om op tour te gaan door heel Nederland om het boek te presenteren. De eerste voordracht was in de bibliotheek van Almelo. Extra bijzonder voor Blom, omdat hij daar vandaan komt. Het is geen standaard boekpresentatie zegt Panhuizen: “Er zit een theatrale omlijsting omheen en heel wat grapjes. Ik weet niet of ze het hebben in de bieb, maar je kunt er met een biertje naar luisteren. Daarna gaan we serieus gedichten voorlezen die je ook wel moeten raken.”

Eerst weerstand

Tijdens het voorlezen merkt Panhuizen dat mannen eerst weerstand hebben. “Dan maak ik eerst een grapje en dan kom ik met een gevoelig gedichtje. Dan ebt de weerstand weg. Dan komen ze achteraf naar me toe en zeggen ze dat het ze toch meer heeft geraakt. Het lukt ons wel om iets los te maken in een zaaltje.” Het duo gaat nog langs Almere en Amersfoort in september. In oktober doen ze Groningen en Hoogezand aan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.