Verkeer
Stuur appje
Zoek

Solar Boat Twente kent goede voorbereiding richting het WK in Monaco

Het zonnebootteam van de Universiteit Twente hoeft er nog maar een aantal dagen op te wachten en dan begint het wereldkampioenschap voor zonneboten. De Monaco Solar & Energy Boat Challenge staat op de planning voor Solar Boat Twente. Het team mag in de haven van Monaco strijden voor een podiumplek op het wereldkampioenschap en heeft een goede voorbereiding gehad. Ze werden eerste met hun boot 'Ceto' tijdens een zonnebootrace in Enkhuizen.

Winst in Enkhuizen

"We zijn als laatste voorbereiding voor het WK vertrokken naar Noord-Holland om daar mee te doen aan de New Energy Regatta, een zonnebootrace in Enkhuizen. De eerste dag was bijzonder goed, waardoor we op de tweede dag niet als eerste hoefden te eindigen om te winnen," aldus communicatiemanager Cathryn Bruijnis. Het team streed hier tegen tien andere tegenstanders. "We mogen onszelf wel de beste van Nederland noemen. De andere teams bestaan voornamelijk uit hobbyisten uit Friesland. Wel wil ik benadrukken dat je ze niet moet onderschatten. Wij moeten namelijk steeds met een ander team meedoen terwijl zij met dezelfde mensen blijven." Hier doelt ze op het feit dat Solar Boat Twente om het anderhalf jaar een compleet nieuw team kent.

icon_main_info_white_glyph

Wat is Solar Boat Twente?

Solar Boat Twente is een team van 21 studenten van de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion dat elk jaar een nieuwe boot ontwerpt, ontwikkelt en optimaliseert. Het doel is om op een milieubewuste manier jezelf te ontwikkelen op technisch en persoonlijk vlak. Met als klap op de vuurpijl het WK van 3 t/m 8 juli 2023 in de haven van Monaco

Monaco

Het team mag van 3 t/m 8 juli deelnemen aan de Monaco Solar & Energy Boat Challenge, oftewel het WK voor zonnebootteams. Het universiteitsteam beschouwt zichzelf als een kanshebber voor de titel. "Ik denk dat we kunnen winnen. We hebben inmiddels een soort vliegsysteem geperfectioneerd. Door dit systeem is niemand in Nederland sneller dan wij." Een groot vraagstuk voor het team is nog wel hoe het water in Monaco is. "Wij zijn het Nederlandse water gewend. Hier zijn wij de snelste op. Alleen is de zee in de haven van Monaco iets ruiger als het water in ons land." De vorige editie in 2019 werd Solar Boat Twente vijfde van de negen deelnemende teams.

Tijdens de race vaart het team vier verschillende races: op efficiëntie, in vier uur lang zo ver mogelijk varen, een sprintrace, een slalomrace en een matchrace tegen een andere boot. Aan het einde van de rit worden de punten bij elkaar geteld. "Je droomt dan om wereldkampioen te worden, maar een mooi resultaat zijn we ook tevreden mee. Ik til alleen liever wel de eerste plaats op", lacht Bruijnis.

Foto boot Solar Boat Twente vliegt boven water
De Solar Boat 'vliegt' boven het water
Beeld: Solar Boat Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.