Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wethouder Luttikholt over toegankelijkheidsaanpak Hengelo: 'Structureel budget is écht nodig'

Een dezer dagen wordt duidelijk hoeveel extra geld de gemeente Hengelo de komende jaren overheeft voor de toegankelijkheid van met name de binnenstad en de openbare gebouwen. Kan Hengelo verder op de huidige, door velen geprezen, ingeslagen weg? Dat zal blijken uit de door het college van B en W gepresenteerde zomernota, die nog voor de vakantie in de gemeenteraad aan bod komt. Tijdens Hengeloos Peil ging verantwoordelijk wethouder Marie-José Luttikholt in gesprek over bewustwording, het dalende aantal vrijwilligers en de vergrijzing.

Verder op de huidige voet

Tijdens het onderzoek, dat Chris Vereijken namens 1Twente de afgelopen maanden uitvoerde, bleek dat Hengelo goed verder kan werken vanuit het fundament dat de laatste jaren is neergelegd. Maar daarbij is het wel van belang dat er vanuit de zomernota een structureel budget wordt toegekend om enkele onderdelen uit de huidige aanpak te kunnen blijven financieren. Mocht er geen vast budget wordt toegekend, dan wacht er een periode waarin er een aantal problemen kan ontstaan.

230315 markt hengelo mensen warenmarkt 2 STILL 1 TWENTE
Lees ook
Hengelo ziet cruciale rol voor inwoners in toegankelijk houden van de stad

Groot verlies

"Zonder dat budget verliezen we onze belangrijkste communicatie met de doelgroep", vertelt wethouder Luttikholt. Op dit moment heeft de gemeente een medewerker specifiek op het onderwerp toegankelijkheid neergezet. Deze toegankelijkheids-ambtenaar heeft zelf ook veel contact heeft met belangenbehartigers van gehandicapten in de vorm van de Hengelose gehandicaptenraad. "Zonder budget gaat dit contact grotendeels verloren, terwijl dit juist zo belangrijk is voor de toegankelijkheid van de stad."

“Uiteindelijk gaat het niet om een prijs, maar om het feit dat iedereen kan meedoen in onze stad”

Bewustwording

"Als er geen budget komt, gaat dat ten koste van verschillende bewustwordingsactiviteiten die we willen gaan uitvoeren", legt Luttikholt uit. "We merken bijvoorbeeld al intern dat we als gemeente nog wel eens moeten worden bijgestuurd als het op toegankelijkheid aankomt. Maar ook bij de inwoners en ondernemers zie je nog wel eens wat onwetendheid, terwijl deze echt geen slechte bedoelingen hebben. We zouden als stad bijvoorbeeld nog veel kunnen winnen door ondernemers goedkope tips en trucs mee te geven om zelf toegankelijk te kunnen zijn en blijven."

icon_main_info_white_glyph

Hengeloos Peil

Hengeloos Peil wordt elke derde maandag van de maand opgenomen in Bibliotheek Hengelo. De aflevering van juni is op donderdag 22 juni om 22.00 uur en op zondag 25 juni om 11.00 uur te zien op het tv-kanaal van 1Twente. De eerstvolgende Hengeloos Peil wordt opgenomen na de zomer op maandag 18 september.

'Leenscootmobielen'

Tijdens het gesprek reageerde de wethouder op een aantal toekomstige bedreigingen, met als eerste de aanstaande vergrijzing. "Het is natuurlijk een grote verandering, waarbij we rekening moeten houden met de manier waarop ouderen zich zullen bewegen. Om te voorkomen dat we té veel scootmobielen hebben, die door de stad rijden, willen we het openbaar vervoer toegankelijker maken, zodat de binnenstad makkelijker bereikbaar is. Ook zou het introduceren van 'leenscootmobielen' een optie kunnen zijn, zoals dat nu al gebeurt met scooters en fietsen."

230615 Geleidende goten terras twee wezen Vereijken Chris
Lees ook
Deze hindernissen moet Hengelo nog passeren op weg naar het label 'toegankelijke stad'

Minder vrijwilligers en mantelzorgers

Daarnaast ging Luttikholt in op het dreigende tekort aan vrijwilligers: "Vrijwilligers worden steeds belangrijker om de stad leefbaar te houden. We zullen daarom met zijn allen steeds langer vrijwilligerswerk en mantelzorg moeten verrichten. Op het gebied van vrijwilligerswerk rondom toegankelijkheid kan er wellicht nog iets moois ontstaan zodra het 'Ontwikkelplein Toegankelijkheid' in gebruik wordt genomen. De vrijwilligersvacaturebank zit namelijk op dezelfde locatie in de bibliotheek, dus kunnen er misschien mooie matches ontstaan bij mensen die zich aangetrokken voelen tot dit thema."

Hardenberg 2018, Stein 2021, Hengelo 2024?

In 2018 en 2021 vond de verkiezing 'Meest toegankelijke gemeente van Nederland' plaats, waarbij Hardenberg en Stein de eerste plaats wisten te behalen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseerde de laatste editie van de verkiezing en streeft ernaar om in 2024 een nieuwe editie te organiseren. Maakt Hengelo volgens de wethouder een goede kans om te winnen?

"Ik wist niet dat er een verkiezing was", bekent Luttikholt, "maar we moeten ons tegen die tijd zeker inschrijven. De VNG ziet Hengelo wel als een voorbeeld, dus het zou heel mooi zijn als we deze status mogen halen. Maar uiteindelijk gaat het niet om een prijs, maar om het feit dat iedereen kan meedoen in onze stad."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.