Verkeer
Stuur appje
Zoek

Directeur Metropool: 'Cultuur is in Twente altijd een kwestie van combineren'

Zo'n driehonderd mensen werkzaam in het provinciale culturele veld komen donderdag 15 juni bij elkaar in Hengelo tijdens het Cultuurcongres Overijssel. Beleidsmakers, theaterdirecteuren, zzp'ers, ze komen in en om Poppodium Metropool kijken naar hoe Johan de Jong en z'n collega's cultuur op de kaart zetten. In 1Twente Vandaag vertelt De Jong vol trots over de kracht van cultureel Hengelo en tussen neus en lippen door kondigt hij aan dat Hengelo er in september een nieuw festival bij krijgt.

'Combineren moet'

Het wordt een besloten, maar daarom niet minder bijzonder feestje, vertelt De Jong. 'Ik ben al een tijdje vol van het feit dat het Cultuurcongres van de Provincie Overijssel hier in Hengelo plaatsvindt' schrijft hij op LinkedIn. Hoe vol kun je zijn van een congres? Dat vraagt om uitleg. Die geeft de Metropooldirecteur graag: "Wat we hier in Hengelo doen, en dan met name in Hart van Zuid, is echt wel bijzonder. Met cultuur, onderwijs en bedrijvigheid allemaal dichtbij elkaar. En sinds kort met creatieve broedplaats Oogst pal langs de Laan Hart van Zuid. Wat voor Hengelo geldt, geldt ook voor de andere Twentse steden: hier moeten we altijd dingen combineren, anders is het financieel en organisatorisch niet behapbaar."

“Wat voor Hengelo geldt, geldt ook voor de andere Twentse steden: hier moeten we altijd dingen combineren, anders is het financieel en organisatorisch niet behapbaar.”

Opbrengst

Die schijnbare zwakte ombuigen naar een kracht, dat is iets waar we in Hengelo goed in zijn, wil De Jong maar zeggen. En dat wil hij donderdag graag laten zien tijdens het Cultuurcongres Overijssel. "Wat aan het eind van de dag de opbrengst moet zijn? Ik hoop dat wij de bevestiging krijgen dat we in Hengelo op de goede weg zijn en ik hoop dat de deelnemers vol inspiratie vertrekken en met de opgehaalde kennis hun eigen omgeving een beetje mooier maken."

Primeur

Het Cultuurcongres Overijssel is elk jaar in een andere plaats in de provincie. Dit keer is Hengelo aan de beurt en da's voor de eerste keer. In alle ruimtes van Metropool, maar ook buiten, is de hele dag iets te doen: workshops, hoorcolleges, rondleidingen. Het zal gaan over innovatieve kunstvormen, talentontwikkeling en de kracht van creatieve broedplaatsen.

icon_main_info_white_glyph

Cultuurcongres Overijssel

Cultuurcongres Overijssel zorgt naar eigen zeggen 'voor inspiratie, kennis en ontmoeting'. Op de site staan de kernvragen van deze dag omschreven: "We leven in een tijd van ongekende mogelijkheden én van onvoorstelbare uitdagingen. We staan voor enorme maatschappelijke opgaven. Welke rol kan cultuur daarin spelen? En sluit ons aanbod wel goed aan op de steeds grotere variatie in vraag?"

Hallen Stork

Een van de hoogtepunten moet de excursie door Hart van Zuid worden: "We bezoeken onder meer de Gieterij en de leegstaande hallen van Stork. Daar zal het gaan over de plannen die er liggen om deze hallen een nieuwe invulling te geven. Daarbij komt de kracht van het combineren weer om de hoek kijken, want er simpelweg een concerthal van maken, zoals in Amsterdam misschien wel kan, is hier in Hengelo geen optie. Wij moeten het hebben van de kruisbestuiving."

Nieuw festival

Op zaterdag 23 september wordt er een groot festival gehouden in Hart van Zuid, waarin behalve de vier grote Hengelose cultuurinstellingen (Metropool, schouwburg, bieb en Oyfo) en alle culturele partners uit de wijk een rol hebben. De Jong: "Dat wordt een prachtig voorbeeld van die samenwerking waar wij het van moeten hebben. Dat zal ik donderdag zeker nog even benoemen."

De naam van het feestje? Hart van Zuid Festival! De Jong: "Niet heel verrassend misschien, maar als je van buiten Twente naar Hengelo komt, is het een hele mooie en vanzelfsprekende naam."

220902 broedplaats oogst Tjeerd Derkink
Lees ook
André Manuel en Nol Havens grootste namen op openingsfeest Broedplaats Oogst
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.