Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zorgcentrum de Posten viert vijftigste verjaardag met feestweek

Er is reden voor een feestje voor zorgorganisatie de Posten. Het ‘bejaardentehuis’ in de Enschedese wijk Wesselerbrink bestaat vijftig jaar en viert dit met bewoners, cliënten, medewerkers, vrijwilligers en wijkbewoners. Deze week zijn er verschillende festiviteiten op het terrein.

De Posten opende haar deuren in 1973. De Wesselerbrink was een nieuwbouwwijk in Enschede Zuid. Daar begon de organisatie als ‘bejaardentehuis’. Inmiddels is de organisatie gegroeid tot het hart van de wijk. Met verzorging, verpleging, revalidatie, thuiszorg, dagopvang, seniorenwoningen en studentenwoningen gaat het inmiddels om veel meer dan alleen een bejaardenoord.

Van bejaardentehuis tot zorgorganisatie

“Het bejaardenoord was een plek waar mensen heen gingen als ze ongeveer zestig jaar waren”, legt directeur Rick Hogenboom uit. “Ook al was er dan nog helemaal niet zo veel aan de hand, ouderen konden elkaar dan gezelschap houden, samen eten en een community vormen. Dat was het begin van de Posten. Naarmate de levensverwachting steeg en mensen meer medische behandeling nodig hadden, zijn we geleidelijk aan een verpleeghuis geworden”, aldus Hogenboom.

“We streven naar een wijk waar men niet alleen al heel lang woont, maar ook zo gezond mogelijk oud kan worden”

Week vol met feest

Voor bewoners, medewerkers en bezoekers van de Posten is het de hele week feest. Op maandag opende directeur Rick Hogenboom de jubileumweek. De vlag werd gehesen en er werd gedanst op live muziek. Dinsdag stond in het thema van circus: drie voorstellingen met clowns en acrobaten trokken volle tenten. Donderdag was er een wedstrijd inclusief jury en prijsuitreiking: ‘Heel de Posten Bakt!’. Jong en oud staken de handen uit de mouwen om cupcakes te bakken en taarten te versieren. Daarnaast is de binnentuin sinds maandag veranderd in een festivalterrein met foodtrucks, een bar en een dj-booth.

“Het is één en al feest en ik zie alleen maar blije gezichten. Dat hebben we met zijn allen neergezet en dat is ook waar de Posten voor staat: samen met elkaar”, zegt organisator Bianca ter Riet. “We zetten in op welzijn en we focussen op kwaliteit van leven en een positieve gezondheid. We kijken naar wat nog wél kan in plaats van wat niet meer kan.” Directeur Hogenboom bevestigt deze mentaliteit: “We hopen dat bewoners aan het einde van iedere dag kunnen zeggen dat ze leuke dingen hebben gedaan.”

Top-50

De organisatie heeft in samenwerking met bewoners en medewerkers twee muzieklijsten gemaakt. Alle favoriete liedjes van bewoners worden met een stemming geplaatst in de ‘Bewoner Top 50’. De eigen radiostudio van het zorgcentrum, Radio de Posthoorn, zendt dit programma uit op het Ziggo TV-kanaal 991. De toplijst van de medewerkers is woensdag en vrijdag te horen op de binnenplaats van het verplegingstehuis.

De Posten binnentuin
Binnentuin met foodtrucks
Beeld: De Posten / Bianca ter Riet

Andere jubilea

De Posten bestaat een halve eeuw, maar dat is niet het enige jubileum dat er te vieren valt in de wijk. De Twentse zorginstelling Aveleijn zit vijftien jaar in de Posten. Daarnaast is het vijf jaar geleden dat het zorgcentrum ging samenwerken met woningcorporatie Domijn en Gemeente Enschede. Deze coalitie heet 'Onze Buurt De Posten' en ook dit jubileum blijft deze week niet onopgemerkt.

Toekomstplannen

“De groei die we nu zien binnen de Posten is dat we ons nog dieper wortelen in de wijk”, vertelt de directeur. “Steeds meer zorg gaat de wijk in, zodat bewoners van het zorgcentrum én wijkbewoners dezelfde zorg ontvangen. We streven naar een wijk waar men niet alleen al heel lang woont, maar ook zo gezond mogelijk oud kan worden.”

Samen met Domijn en Gemeente Enschede werkt de organisatie aan het creëren van een dynamische ontmoetingsplek (DOP). Dit zal een plek worden waar mensen vanuit de Posten of vanuit de wijk zelf naartoe kunnen om samen te komen en deel te nemen aan activiteiten. “We zoeken nog een maatschappelijk ondernemer die ons daarbij kan ondersteunen”, licht Hogenboom toe.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.