Verkeer
Stuur appje
Zoek

Huis waar jongeren anoniem terecht kunnen met problemen: komst TEJO-huis Almelo in de pijplijn

Mentale gezondheid onder jongeren blijft een bespreekpunt. Voor veel jongeren is de drempel om hulp te zoeken en met iemand te praten te hoog. Daarom willen Marleen Vulic en Inge Meesters graag een TEJO-huis opzetten in Almelo, waar jeugd met grote en kleine vragen terechtkan.

TEJO staat voor ‘therapeuten voor jongeren’. Een TEJO-huis is een plek waar jongeren anoniem terecht kunnen met hun problemen en vragen. “Professionele hulpverleners gaan dan met deze jongeren in gesprek”, vertelt Vulic bij 1Twente Vandaag.

In Nederland zijn nu drie TEJO-huizen: Breda, Goes en Deurne. Meesters en Vulic willen daar een vierde aan toevoegen en zouden graag een TEJO-huis in Almelo willen zien. “Wat het allerbelangrijkste voor ons is, is dat er geen verwijzing nodig is”, legt Meesters uit. “Je kan gewoon bij een veilige plek naar binnen lopen. Iedereen biedt een luisterend oor.” Het luisterende oor zijn mensen die gekwalificeerd hulpverlener zijn. Zij doen geen behandeling of therapie maar gaan alleen met de jongeren in gesprek. De hulpverleners die klaar zitten voor de jongeren, doen dit vrijwillig. Zij zijn twee tot vier uur per week beschikbaar. “Jongeren kunnen binnen lopen of een afspraak maken per WhatsApp”, zegt Meesters. Er wordt bijvoorbeeld ook geen dossier aangemaakt voor deze jongeren.

MH17

Het eerste TEJO huis is opgericht ter nagedachtenis van Nicole Martens. Zij was aan boord samen met haar partner en vier kinderen van vlucht MH17 die in 2014 is neergehaald boven Oekraïne. Martens was de inspirator van Marja Dobbelaar die de eerste locatie in Goes opzette. “Haar inzet en liefde voor kwetsbare jongeren in deze wereld leeft voort”, zegt Dobbelaar op de website van TEJO huis in een memoriam. Deurne was de woonplaats van Martens waar ook een TEJO-huis is opgericht. Vulic hoorde dit verhaal van een vriendin van haar. Dat inspireerde Vulic om zelf ook een TEJO-huis te willen opstarten. Meesters benadrukt dat een TEJO-huis een burgerinitiatief is. “Wij zijn burgers die initiatief nemen. Dat betekent dat we samen met partners, zoals bijvoorbeeld de gemeente, dit huis vormgeven.”

'Jongeren zitten in de knoop'

Meesters komt als onderwijsadviseur veel tegen wat betreft problematiek onder jongeren. “Je hoort veel in de media over de lange wachtlijsten en dat er veel geproblematiseerd wordt. We willen normaliseren dat problemen normaal zijn en dat je niet meteen een hulpverlenend circuit in moet.” De vraag naar hulp is nu ook groter dan een aantal jaar geleden. Vulic merkt als psychologisch hulpverlener dat jongeren na de corona tijd een dip hebben gekregen. Zo hebben veel jongeren last van eenzaamheid maar ook perspectiefverlies. “Nu komt de oorlog in Oekraïne er ook nog bij en merk ik dat jongeren zich zorgen maken. Of jongeren hebben last van de inflatie. Ze hebben vaak een hoge studieschuld en maken zich zorgen of ze wel een geschikte woonruimte kunnen vinden. Jongeren zitten best wel in de knoop. Social media speelt daar ook een rol in. Alles wordt gespiegeld als mooi en leuk. Er wordt nauwelijk gedeeld als er iemand in de put zit.”

In de k

Het TEJO-huis in Almelo zit nog in de pijplijn. Op dinsdagavond 6 juni gaven Vulic en Meesters een informatieavond over de eventuele komst van dit huis. Dertig geïnteresseerden lieten zich informeren. Deze geïnteresseerden waren onder andere mensen van de gemeente en hulpverleners. “We hebben al een hele hoop mensen die willen meewerken", vertelt Vulic. Er is bijvoorbeeld een businessclub in Almelo die een ruimte beschikbaar wil stellen. “Maar er moet eerst een bestuur gevormd worden zodat we een stichting kunnen oprichten.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.