Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Project Hopmanstraat gebouwd volgens nieuwe bouwwet WKB

Projectgroep20bij20 Hopmanstraat
Projectgroep bij Hopmanstraat
Beeld: Twente FM

DENEKAMP - De gemeente Dinkelland heeft naar tevredenheid een bouwproject afgerond waarin alvast gewerkt is volgens de nieuwe wet WKB.


Het gaat om de woningen die op de plek van de voormalige Topcraft zijn gebouwd. Met het project heeft de gemeente een pilot gedraaid, aangespoord door de Rijksoverheid, ter voorbereiding op de invoering van de nieuwe WKB – Wet KwaliteitsBorging – die op 1 juli 2023 gaat gelden.

Werkwijze gaat veranderen
Tot nu toe werden aanvragen om vergunningen door de gemeente getoetst aan het bouwbesluit, met daarin de technische eisen bruikbaarheid, gezondheid, energiezuinigheid en milieu, installaties en veiligheid. Als de WKB wordt ingevoerd, toetst de gemeente dit in veel gevallen niet meer. De gemeente toetst dan alleen nog de grotere bouwwerken. Bij de kleinere bouwwerken, denk aan
woningen, bedrijfshallen met kantoorruimte en agrarische bebouwing wordt dan gedaan door een externe partij, namelijk de kwaliteitsborger. Die presenteert van tevoren een plan aan de gemeente en komt achteraf met bewijs dat de bouw volgens de normen is gegaan. De gemeente archiveert vervolgens het bouwdossier, maar toetst inhoudelijk dus niets meer.

Tevreden over pilot
De gemeente Dinkelland was de initiator van de pilot aan de Hopmanstraat en heeft daarvoor samenwerking gezocht met aannemersbedrijf Niehof, architect ArchiTom en kwaliteitsborger Borg4.

Voor deze bouwwerken geldt de WKB straks
De WKB geldt vanaf 1 juli voor de lichtste bouwcategorie, alles tot en met een woning en lichte bedrijfsbebouwing. De grotere projecten zoals appartementencomplexen en kantoren met meerdere bouwlagen, krijgen in een later stadium te maken met de WKB. Datzelfde geldt voor zwaarste bouwcategorie waar stadions onder vallen, maar die zijn er in Dinkelland niet. Alles wat nu vergunningsvrij is, blijft vergunningsvrij en heeft dus geen kwaliteitsborger nodig.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.